REZULTATI ISTRAŽIVANJA ŠOKIRALI NAUČNIKE: Koliki je stvarni broj umrlih od korone?

Broj umrlih u svetu od kovida dvostruko je veći od zvaničnih 3.24 miliona, procenjuje nova studija koja je izazvala kontroverze.

printscreen/youtube.com/CGTN

Više od 905.000 ljudi umrlo je od kovida 19 u SAD-u, 57 odsto više od službenog broja, utvrdili su u četvrtak naučnici Instituta za zdravstvene proračune i procene Univerziteta u Vašingtonu. To je više od bilo koje druge zemlje.

Službena američka brojka je oko 580.000, prema statistikama Univerziteta Džon Hopkins.

U svetu je to, po proračunu američkih naučnika, ukupno oko 7 miliona umrlih, što je više nego dvostruko od službenih 3.24 miliona umrlih, koliko beleži Univerzitet Džon Hopkins.

Naučnici su proučavali odstupanje u smrtnosti između marta 2020. do 3. maja 2021, upoređujući ono što bi se normalno dogodilo u godini bez pandemije i potom su uzeli u obzir faktore povezane s pandemijom.

Dobili su, rekli su, brojeve koji odražavaju isključivo smrt od SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje kovid 19.

– Koliko god se pandemija čini strašnom, ova analiza pokazuje da je stvarni broj znatno gori. Razumevanje stvarnog broja smrtnih slučajeva od kovida 19 ne samo da nam pomaže da uvidimo veličinu ove globalne krize, već takođe pruža dragocene informacije kreatorima politike u razvoju planova odgovora i oporavka – rekao je direktor Instituta dr. Kris Marej u izjavi koja je pratila objavu rezultata.

Na konferenciji za novinare u četvrtak naglasio je da propusti evidentiranja stvarnog broja nisu nužno učinjeni namerno.

– Uglavnom je to samo nenamerno nestalo jer su zdravstveni sastavi teško pogođeni. Takođe vidimo da se posebno malo smrti prijavilo u decembru, kada se zimski talas počeo razvijati, a praznici su značili da sistemi izvjštavanja ne funkcionišu u punoj meri – rekao je Marej.

Ukupan broj u nekoliko drugih zemalja pao je najmanje 400.000, rekli su istraživači. Indija, sa stvarnih 654.395 u odnosu na prijavljenih 221.181, posebno se snažno isticala s obzirom na tamošnju krizu.

Iako su neki pozdravili studiju kao precizniji pokazatelj stvarnih razmera pandemije, drugi su u njoj vidjeli potencijalno preterivanje.

– Mislim da je sveukupna poruka ovoga (da su smrtni slučajevi znatno podcenjeni, a ponegde i više nego drugde) verovatno glasna, no apsolutni brojevi su manji iz mnogo razloga – rekao je epidemiolog s Harvardskog univerziteta.

– Njihova procena većeg broja smrti je ogromna i u suprotnosti je s našim istraživanjima i istraživanjima drugima – rekao je dr Stiven Vulf, koji je vodio prethodno istraživanje, za NPR.

– U njihov je model ugrađeno puno pretpostavki i nagađanja – navodi Vulf.

Marej smatra da ova studija u najmanju ruku ukazuje na trajni i najverovatnije podcenjeni uticaj ove pošasti.

– Analiza samo pokazuje koliko je izazovno bilo tokom pandemije precizno pratiti smrt – i zapravo prenos – kovida. Fokusirajući se na ukupnu stopu smrtnosti od kovida, mislim da razotkrivamo koliko je veći uticaj kovida, a već dosad bio i koliki može biti u budućnosti – rekao je.