RHMZ UPOZORENJE NA OBILNE PADAVINE: Kiša, sneg, čuvajte se izlivanja lokalnih reka

kisa vreme
Petar Marković

U Srbiji danas oblačno i veoma sveže sa kišom, u brdsko-planinskim predelima iznad 800 metara nadmorske visine sa susnežicom i snegom. Tokom jutra se očekuju veće količine padavina.

 

Već u prepodnevnim satima u severozapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, poovremeno i pojačan, dok će na jugu Srbije vetar biti slab do umeren, južnih pravaca.

U toku večeri vetar će i u ostalim predelima Srbije biti u skretanju na južni. Minimalna temperatura od 5 do 9°C, maksimalna dnevna od 7 do 11°C, na krajnjem jugoistoku Srbije do 14°C.

U Beogradu pre podne oblačno i hladno sa slabom kišom, dok se veća količina padavina očekuje tokom jutra. Posle podne očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 6°C, maksimalna dnevna 8°C.

Zbog ovakvih vremenskih uslova RHMZ je izdao upozorenje na obilne padavine. Danas tokom dana u južnim i jugoistočnim krajevima očekuje se oko 20 mm novih padavina. 

– Na Limu vodostaji će do 10./11. novembra biti u umerenom i većem porastu sa približavanjem granici vanredne odbrane od poplava. Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama (Jablanica, Veternica, Pusta, Toplica i Vlasina), na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama (Bjelica, Moravica, Rzav, Skrapež i Đetinja), Ibru, kao i na Belom i Crnom Timoku vodostaji će do 10./11. novembra biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava. Na Rasini, Crnici i Resavi vodostaji će do 10./11. novembra biti u umerenom i većem porastu sa dostizanjem granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja – piše u upozorenju.

U četvrtak tokom jutra suvo i prohladno, u većini predela i maglom. Tokom dana očekuje se novo prolazno naoblačenje sa kišom, prvo u jugozapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije. U brdsko-planinskim predelima očekuju se susnežica i sneg.

U petak jutro hladno, ponegde i maglovito. Tokom dana umereno oblačno, suvo i prohladno. Krajem dana i tokom večeri očekuje se novo naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa susnežicom i snegom.

U subotu se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, a biće i sunčanih intervala. Narednih dana biće prohladno, maksimalna temperatura kretaće se uglavnom od 6 do 12°C. U nedelju novo naoblačenje sa kišom. Maksimalna temperatura od 8 do 14°C, na zapadu Srbije do 16°C.loading...