RIGOROZNO ZBOG PORASTA ZARAŽENIH: Da li nemačke mere možemo očekivati i u Srbiji tokom trećeg talasa KORONE?

Nemačka nikad nije imala tako puno zaraženih u samo jednom danu: 6.638 u zadnja 24 časa. Na maratonskom sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera dogovorene su nove mere, ali najspornija pitanja ostala su otvorena.

Pixabay.com

Od mere koje su donesene najvažnije su da je dozvoljeno najviše do 10 sudionika u javnim prostorima u žarištima korone, ograničen rad ugostiteljskih objekata do 23.00 časa, potom nošenje maski je obavezno, biće osigurana dodatna finansijska pomoć za ugrožene firme a putovanja u inostranstvo se menjaju: nakon dolaska iz stranih rizičnih područja putnici će morati u desetodnevni karantin kog će moći napustiti peti dan ukoliko se testiraju.

Merkel: Nalazimo se na prekretnici

Osam sati je trajalo savetovanje nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina o novim merama protiv širenja koronavirusa.

Mi se nalazimo u fazi pandemije koja je vrlo ozbiljna – rekla je kancelarka nakon sastanka.

Nemačka se, prema njezinim rečima, već nalazi u tzv. eksponencijalnoj fazi, fazi naglog povećanja broja novozaraženih.

Nalazimo se na prekretnici. Pitanje je jesu li mere dovoljne ili ne – zaključila je kancelarka. Ona je apelovala na građane da se u ovoj “odlučujućoj i kritičnoj fazi” u što većem broju pridržavaju pravila.

Izbeći lokdaun

Možemo se odupreti virusu – rekla je Merkelova i dodala da je sada važno smanjiti kontakte na minimum.

Za Merkelova je i dalje najvažniji cilj izbeći ponovno uvođenje lokdauna, dakle smanjenja javnog i privrednog života na minimum kao što je to bio slučaj u proleće.

Ne radi se samo o tome da ne opteretimo naš zdravstveni sistem nego i o tomu da sprečimo da pandemija preterano utiče na privredni razvoj – rekla je kancelarka i dodala kako Nemačka sebi jednostavno ne može priuštiti drugi talas.

Maske i na javnim prostorima

Pritom je važno, i to je bio jedan od glavnih razloga jučerašnjeg maratonskog sastanka, da savezne pokrajine usklade svoje mere. Sada je dogovoreno, i to za svih 16 saveznih pokrajina, da u tzv. rizičnim područjima ili “hotspotovima”, dakle regijama u kojima je broj obolelih u razmaku od nedelju dana prešao granicu od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ugostiteljski objekti prestanu s radom najkasnije u 23,00 časa. Nadalje, u rizičnim područjima će na privatnim slavljima broj osoba biti ograničen na deset i to iz dva domaćinstva.

Uopšteno se građanima preporučuje da dobro razmisle da li su im u ovoj situaciji nužna slavlja. Privatna okupljanja poput svadbi smatraju se kao najveći izvor širenja zaraze.

Isto tako se proširuje obaveza nošenja maski i to ne tek kod 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika, nego već kod 35. Tako bi maske trebalo da se nose i na javnim prostorima i to tamo gde se okuplja više ljudi i gde su moguće gužve poput pešačkih zona.

Pitanje gostiju iz rizičnih područja ostaje otvoreno

Najspornije pitanje, ono o zabrani hotelijerima da ugošćavaju osobe iz rizičnih područja, ostalo je otvoreno. O tome će se opet raspravljati na sledećem sastanku u istom sastavu koji je najavljen za 8. decembar.

Ova mera je poslednjih dana naišla na brojne kritike, kako pojedinih saveznih pokrajina tako i udruženja hotelijera i ugostitelja. Savezna pokrajina Brandenburg, koja svojom prirodom i brojnim jezerima privlači goste iz milionskog Berlina koji okružuje, već nekoliko dana razmatra tužbu protiv ove mere. Zabrana prihvata gostiju iz rizičnih područja je prouzrokovala dodatni haos usred sezone jesenskih školskih praznika.

Ogorčenim ugostiteljima bi mogla barem malo pomoći mera dodatne pomoći za ona preduzeća koja zbog novih pravila imaju veće gubitke.

Strah od potpunog gubitka kontrole

Michael Mejer-Herman s Helmolc centra za imunologiju u Braunšvajgu je pre sastanka apelovao na sudionike da poduzmu sve mere kako se ne bi izgubila kontrola nad širenjem zaraze.

Nije pet do dvanaest, nego dvanaest. Krajnje je vreme da obrnemo trend porasta broja novozaraženih – rekao je Mejer-Herman. Kako bi građane prisilili na pridržavanje mera, posebno nošenja maski, ovaj naučnik kazne smatra nužnima.

Za to vreme državni epidemiološki institut Robert Koh svakog dana beleži nove rekordne brojke novozaraženih. Mnogi postavljaju pitanje da li je Nemačka zaista prokockala svoju prednost koju je imala pred drugim zemljama kada je u pitanju uspešna borba protiv pandemije