ROBIJA I VELIKE NOVČANE KAZNE: Predlog izmena zakona donosi NOVA PRAVILA za agresivne navijače

Huligani koji budu divljali na stadionima i drugim sportskim borilištima, tukli se, uništavali imovinu, palili baklje, bacali predmete na teren i vršili druge oblike nasilja, biće osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 do 60 dana i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

navijači
Beta

Ovo će biti nova pravila ukoliko Skupština usvoji Predlog izmena Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Ovaj predlog je pre nekoliko dana stigao pred poslanike.

Ove kazne prete svima koji se ponašaju nasilnički pre utakmice, tokom i posle nje.

A pod nasiljem će se smatrati svaki fizički napad na učesnike sportskog događaja, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita, nošenje obeležja koja vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja, izazivanje mržnje ili netrpeljivosti koja može da dovede do fizičkog sukoba.

U nasilje, prema predloženim izmenama, smatra se i nošenje pirotehničkih sredstava kojima može da se ugrozi bezbednost prisutnih.

Zakon predviđa i kazne do dva miliona dinara za sportski savez, sportsko društvo ili organizaciju koja ne spreči da se dogodi nasilje tokom mečeva.

Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, rekao je za “Kurir”, da smatra da je kazna od 60 dana zavora suviše mala da bi se huligani opametili.

Kazne za huligane su male i trebalo bi da budu drastično strože. I zatvorska i novčana – rekao je Štefanek.loading...