RODITELJI, ČUVAJTE DECU: Na ulicama Srbije pojavila se NOVA DROGA, sto puta jača od marihuane!

U Srbiji se pojavila nova droga. Reč je o psihoaktivnoj supstanci sto puta jačoj od marihuane. Komisija za borbu protiv droga predlaže oštrije kazne za dilere.

Marihuana Kanabis
Pixabay.com

Efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali imaju preko 100 puta jače dejstvo i zapažaju se desetak minuta posle uzimanja. Od crvenila očiju i konjuktivitisa, ubrzanog pulsa, suvoće usta, promena raspoloženja i percepcije, javlja RTS.

Efekat droge je u kontinuitetu šest sati, a posledice se osećaju i narednih dana. Korišćenje tih supstanci u svetu je povezano sa povećanjem broja smrtnih slučajeva ali i samoubistva.

Starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve je niža, a nekada i samo jedno uzimanje može da bude fatalno.

“Novo je da je Ministarstvo zdravlja podnelo inicijativu Ministarstvu pravde da se u krivični zakonik unesu nove odredbe koje se tiču pre svega lica koja prodaju drogu maloletnim licima i da te kazne budu znatno veće od 5 do 15 godina. Ukoliko se u kafićima, javnim prostorima omogući uživanje na bilo koji način kazna će biti od dve do 10 godina. Nova odredba odnosi se na posedovanje velikih količina droga koja predvića kaznu od tri do 10 godina”, navela je za RTS Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja.

Komisije za borbu protiv droga postoji gotovo godinu dana i za to vreme su održana brojna predavnja, tribine i medijske kampanje.

“Glavni zadatak komisije je da se što veći broj dece edukuje i za ovaj period našu edukaciju je prošlo 36.000 dece, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja”, objasnila je Jankovićeva.

Kada je reč o pomoći u lečenju zavisnosti kod maloletnika otvoreni su centri pri klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu i Kragujevci kao i pri opštoj bolnici u Leskovcu.