RODITELJI, SPREMITE SE NA ‘DRANJE KOŽE’! Evo koliko koštaju TROŠKOVI polaganja PRIJEMNOG ISPITA

Fakultet
Pixabay.com

I pre nego što dobiju status studenta određenog fakulteta, budući brucoši samo na ime raznoraznih administrativnih troškova treba da izdvoje od 55 do pa čak i više od 130 evra.

 

Ovaj udar na kućni budžet ne može niko da izbegne. To je cena za prvi krug ulaska na

 fakultet. Tek nakon toga, ukoliko se brucoš nalazi ispod crte, u grupi onih koji se neće školovati o trošku države, moraće da plati dodatno i paprene školarine.

Naime, svi fakulteti naplaćuju polaganje prijemnog ispita i njegova cena je od 4.000 do 8.000 dinara. Uz to, osim prijavnog lista, potrebno je dostaviti i fotokopije diploma i svedočanstva, a u većini slučajeva i izvod iz matične knjige rođenih.Sve to košta skoro 600 dinara.

Na pojedinim fakultetima traži se i lekarsko uverenje što je još oko 900 dinara. I to naravno nije kraj, već samo početak jer nakon polaganja ispita sledi upis. Za to nije dovoljno uplatiti školarinu i završiti sa tim.

Uz to, naime, treba kupiti indeks, dva ŠV obrasca i dve fotografije. Sve to može da košta i do 1.330 dinara.

Pojedini fakulteti, poput Šumarskog u Beogradu, naplaćuju i administrativni trošak za upis na prvu godinu studija, a taj iznos nije zanemarljiv, iznosi od 5.000 do 6.000 dinara. Kod većine fakulteta taj administrativni trošak je deo školarine.