RODITELJI TRAŽE ISTINU: “Srbija ne može postati država dok ne razjasni sudbinu nestalih beba”

"Država treba da se ogradi od svih zločina koji su se desili u njenoj prošlosti", ocenjeno je na današnjem trećem protestu roditelja nestalih beba, pod nazivom "Država ćuti ali mi više nećemo čutati".

beba
pixabay

Oni od države traže sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, po kojoj je Srbija dužna da da majkama odgovor gde su završile njihove bebe po rođenju.

Po ocenama organizatora, većina roditelja svojevremeno to prihvatila “bez reči”, a majke su bolnice napuštala bez relevantne dokumentacije.

U međuvremenu su njihove pojedinačne krivične prijave zastarele, zato što je prošlo više od pet godina od slučajeva.

Ana Pejić ‎iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine‎ je navela da svako u svojoj široj porodici ima slučaj u kom se sumnja na kradju beba, koja su u istragama ili medicinskoj dokumentaciji u proglašavana mrtvim ili mrtvorođenim, a koja su nestajala nekoliko dana po rodjenju.

Ona je ocenila i da je “decu u većini slučajeva prodavala država” i to je bio “državni projekat”.

– U presudi (Suda u Strazburu) piše da je Srbija dužna da nađe mehanizam putem kojeg će roditelje obavestiti gde je dete… Sud je presudu doneo samo u slučaju majke Zorice Jovanović, a da su ostale vraćene (obzirom da je država trebala da ih sprovede). Srbija je uzela tu presudu i pretvorila je u šturi zakon od 20-ak članova – rekla je Pejić.

Prema njenim rečima, institucije su deo presuda, koji se odnosio na kaznu od 10.000 evra “promenio”, gde se taj iznos u domaćem zakonodavstvu ne tretira kao kazna, već kao naknada za pretrpljen duševni bol.

Novim zakonskim rešenjima, navela je, svaka majka koja dokaže da joj je na ovaj način uzeto dete može da dobije do 10.000 evra, a u slučaju da ne može da dokaže može pokrenuti vanparničnu pogodbu za isti iznos.

Pejić je navela da je Vlada Srbije, pošto su se udruženja žalila na te izmene, objavila da je “uvažila savet roditelja” ne precizirajući kojih, te da je zakon koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri takodje loš.

– (Skupštinski) administrativni odbor o tom zakonu nije pričao uopšte. (Predsednica Skupštine Srbije) Maja Gojković u oktobru je slagala kada je rekla da će Administrativni odbor za o njemu raspravljati – kazala je Pejić i dodala da je “lažna vest” da će takođe osnovana Komisija za preispitivanje rada državnih organa po ovom slučaju vršiti istrage.

Takođe je podsetila da je Savet Evrope nedavno doneo dve odluke: da se Srbija kazni zbog četvorogodišnjeg nesprovođenja preporuka Suda u Strazburu i da će na svakoj sledećoj sednici biti raspravjati “dokle je Srbija došla u slučaju sa ‘bejbi aferom'”.

Ona je najavila da će sledećeg ponedeljka, 31. decembra održati protest u ulici Kneza Mihaila, a naredni u januaru, takođe u ponedeljak, ispred Hrama Svetog Save.

Ljubina Katić je navela da je doktora koji ju je primio “baš interesuje njen slučaj”, i da ju je nakon toga ovlaš pregledao lekar iz Bosne i Hercegovine koji joj je porođaj zakazao za tačan datum, kao i da je bila sama u bolničkoj sobi i da je za nju bila zadužena samo jedna medicinska sestra.

Posle porođaja, rečeno joj je da je beba umrla i otpuštena je iz bolnice bez ikakvih potvrda ili papira.

Ona je navela da se nada da će neko progovoriti o tom slučaju, kao i da će država “barem malo razumeti nas, koji smo na taj način izgubili decu”.

– Naša deca su oteta, ukradena. Možete li da zamislite osećaj kada posle devet meseci izadjete iz bolnice? Nadam se da će se nešto dogoditi – kazala je Katić.