RODITELJI U PANICI: Nova epidemija među DECOM – ovo su simptomi koje NE SMETE ignorisati

Puni domovi zdravlja, najviše pacijenata među mališanima od šest do 12 godina...

dete
pixabay

Kašalj i povišena telesna temperatura i preko 39 stepeni ovih dana česti su simptomi koji se javljaju posebno kod dece, zbog čega su veće gužve po domovima zdravlja.

Međutim, kako tvrde lekari, nije u pitanju korona, već virus koji hara u kolektivima, ali je srećom bezopasan i prolazi za dva do tri dana.

Beograđanka  J. K. objašnjava da je zbog kašlja i visoke temperature odvela dete lekaru, koji je utvrdio da se ne radi o koroni, nego o običnom virusu koji će, kako je rekao, brzo proći.

Delimično strahujući i od korone, odmah sam odvela dete, uradili su analize, lekar mi je rekao da je sve u redu. U pitanju je predškolski uzrast i verovatno je zakačio virus u kolektivu. Kaže da lekovi nisu potrebni, pluća su u redu i samo su preporučili mirovanje i uzimanje dosta tečnosti. Verujem da će biti kako treba – kaže mama šestogodišnjaka.

SAVET STRUČNJAKA

Kako savetuju stručnjaci, s obzirom na to da se nalazimo u epidemiji, procedura je takva da je neophodno proći kroz kovid ambulantu kako bi se isključila mogućnost zaraze, poslušati pluća i uraditi analize.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, objašnjava da nema mesta panici i da je u pitanju virus koji se javlja kod dece uzrasta od šesto do 12 godina, ali dodaje da sve prolazi brzo.

– U poslednjih nekoliko dana dolaze deca uzrasta od šest do 12 godina sa povišenom temperaturom. Kada dođu u dom zdravlja, mi ih najpre šaljemo u kovid ambulantu, da vidimo da li je korona u pitanju, odnosno da isključimo mogućnost da je zaraženo. Međutim, negativni su a pedijatri kažu da se radi o nekom virusu koji se javlja u vidu prehlade i visoke temperature. Uz terapiju pedijatra, za dva-tri dana sve se to smiri– objašnjava dr Stojanović.

Šta je tačno uzrok lekari ne mogu sa preciznošću da kažu, ali s obzirom na to da je bilo nešto hladnije vreme, deca su provodila više vremena u kolektivima, u zatvorenom, što predstavlja idealne uslove za širenje svih vrsta virusa.

Ne zna se šta je uzrok, možda promena vremena, možda kolektiv, a možda i deca jedna drugoj prenose. Znači, nema gripa, isključili su to, ali postoji neki virus sa visokom temperaturom koji prolazi brzo. Savet je da roditelji odmah dovedu decu, da se proveri sve, najpre kroz kovi ambulantu. Zatim kada urade antigenski test i isključe kovid, uzima se anamneza, da li je neko bio bolestan iz okruženja ili nije, i uz neku terapiju, posle dva, tri dana sve to bude u redu – objašnjava dr Stojanović.

PRISUTAN I STOMAČNI VIRUS

I u Niškom Domu zdravlja dolaze deca predškolskog i školskog uzrasta zbog virusa. Međutim, definitivno nije u pitanju korona.

Osim tog pomenutog virusa koji izaziva kašalj i temperaturu, imamo i stomačni virus. To nije ništa novo među školskom i predškolskom decom. Deca koja borave u kolektivima sklona su infekcijama, samo što smo mi to malo zaboravili, zbog aktuelne korone. Naravno, čim se pojavi neko sa povišenom temperaturom, on prolazi najpre kroz kovid ambulantu, jednostavno takva je procedura da je neophodno odmah utvrditi da se ne radi o koroni. Ujedno se uradi laboratorija i poslušaju pluća, te nakon toga pedijatar daje terapiju. Tečnost, vitamini, odmaranje i sve prođe brzo. Pedijatar odlučuje ako je potrebno uključiti još nešto. Svakako je savet odmah posetiti lekara – kaže prof. dr Milorad Jerkan, direktor DZ u Nišu.

Lekari savetuju da je veoma važno pratiti dete da li ima poboljšanja i da li temperatura pada. Virusne infekcije ne leče se antibioticima, pa ih lekari isključuju osim ako ne posumnjaju da se radi o mešavini virusne i bakterijske infekcije. Ukoliko ne dođe do poboljšanja za tri do četiri dana, potrebno je otići lekaru ponovo kako bi se uključila i dodatna terapija.