Bili smo u RODNOJ KUĆI STEPE STEPANOVIĆA! Srbi bi trebalo da se ponose njome, a najveći broj ni NE ZNA DA POSTOJI (FOTO)

Stepa Stepanović
Dnevno.rs/Kolaž

U beogradskom naselju Kumodraž rodna kuća slavnog srpskog vojskovođe Stepe Stepanovića, kao mesto odakle je potekao, čuva od zaborava sve što je za Srbiju učinio veliki vojvoda. Posetili smo njegov dom, koji je 2014. godine renoviran i popričali sa domaćinom i kustosom ovog jedinstvenog muzeja Aleksom Vladičićem.

 

Kada se Ulicom Vojvode Stepe popne u centar naselja Kumodraž, dočeka vas spomenik slavnom vojskovođi koji u stavu mirno gleda ka Ceru, mestu gde je srpska vojska pod njegovom komandom porazila austrougarsku, a on dobio čin vojvode. Oko kilometar posle spomenika, zavojitim putem ulazi se u Vrčinsku ulicu u kojoj se nalazi rodna kuća Stepe Stepanovića, mesto gde se, 11. marta 1856. godine rodio, kao treće od petoro dece Ivana i Radojke Stepanović.

Rodna kuća Stepe Stepanovića je za posete otvorena svakog dana u nedelji, osim ponedeljka i utorka, a ulaz u nju je besplatan. Posetioce dočekuje kustos Aleksa Vladičić, dobar poznavalac lika i dela vojvode Stepe Stepanovića.

Ceo svet je slavio POBEDU SRBIJE NA CERU… Vojvoda Stepanović imao je DRUGAČIJU PORUKU zbog koje će vam krenuti suze

Kuća se nalazi u velikom dvorištu koje je ograđeno drvenom tarabom. U njemu se, pored glavne kuće izgrađene sredinom 19. veka u starijem moravskom stilu sa pravougaonom osnovom i tri prostorije, nalaze i ambar i još jedna pomoćna prostorija, kao i jedan dograđeni objekat ispred koga posetioce dočekuje, sa šajkačom na glavi, Aleksa Vladičić, kustos i domaćin ovog spomenika kulture od velikog značaja.

Rodna kuća vojvode Stepe obnovljena je 2014. godine i tada su se stekli uslovi da ovo dragoceno mesto bude jedno od mesta sa kojim bi svi Srbi trebalo da se ponose i da ga posećuju u što većem broju – kaže za Dnevno.rs Aleksa Vladičić. 

 

Od tri prostorije, jedna je očuvana baš onako kako je izgledala u doba dok je Stepa Stepanović živeo u njoj. Na zemljanom podu, ispucalom tokom vremena, postavljeno je kompletno ognjište sa još nekim predmetima koje je koristila vojvodina prodica, kao i jedan kovčeg, za koji nije sigurno da li je zaista pripadao vojskovođi. 

 

U druge dve prostorije nalazi se skromna muzejska postavka, sastavljena od starih fotografija Stepe Stepanovića, njegove porodice, nekih važnih dokumenata, ali i uspomena iz života slavnog vojskovođe – pozivnica za svadbu, slike njegovih ćerki, zapisi sa fronta… na kraju i njegova umrlica.

“SLAVA VELIKOM VOJVODI!” EKSKLUZIVNO – Pogledajte kako je izgledala UMRLICA ZA STEPU STEPANOVIĆA (FOTO)

 

– Svoju rodnu kuću Stepa Stepanović je napustio kada je upisao Artiljerijsku školu septembra 1874. godine. Šest godina kasnije dobio je službu u Kragujevcu, gde je upoznao svoju ženu Jelenu, ćerku načelnika kragujevačkog sreza Velislava Milanovića – priča Vladičić.

Stepa se posle toga nikada nije vratio da živi u kući u Kumodražu već je penzionerske dane proveo u Čačku gde je i preminuo 27. aprila 1929. godine. U rodnom domu su nastavili da žive njegova majka i brat Marko sa porodicom, a nakon Drugog svetskog rata, kuća je opustela. 

POSLEDNJI POKLON ZA VOJVODU: Kada je odlazio u panziju Stepa Stepanović je NA DAR TRAŽIO SAMO OVO i tako SPASAO JOŠ JEDAN ŽIVOT

 

U periodu od 1984. do 1990. godine, prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, izvedeni su obimni konzervatorsko-restauratorski radovi na kući i dva pomoćna objekta, ali nikada nije završena predviđena rekonstrukcija celog poseda koji nije zaživeo kao memorijalni kompleks.

U nešto novijoj istoriji, tokom 2013. godine, u Zavodu je izrađen projekat sanacije koji je uz podršku grada Beograda realizovan. Tako rodna kuća Stepe Stepanovića danas funkcioniše kao muzej i otvorena je za sve vrste poseta.

– Trenutno su najbrojnije školske posete, ali se nadamo da će se šira javnost zainteresovati za ovo mesto, istorijski veoma važno – zaključuje njegov kustos i dodaje da na promociji mesta treba da porade i sami stanovnici Kumodraža među kojima još uvek ima i Stepinih potomaka.