ROGATI ŠAMAN PROMENIO STRANU: Bio je pristalica Trampa, a sada ima drugu priču

"Šaman sa rogovima", sledbenik pokreta teoretičara zavere "Kuanon" (QAnon) koji je postao poznat nakon što je sa krznom i rogovima na glavi upao u američki Kapitol 6. januara, ponudio se za svedoka na suđenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa sledećeg meseca.

printscreen/youtube.com/El Universo

“Šaman”, pravog imena Džejkob Čensli, rekao je preko svog advokata Alberta S. Vatlija da će biti otvoren za prisustvovanje suđenju i svedočenje protiv predsednika.

Čensli je, kaže Vatli, bio “strašno obuzet” Trampom, ali sada se oseća “kao da ga je predsednik izdao” nakon što ovaj njemu i ostalim demonstrantima koji su uhapšeni nakon upada u zgradu Kongresa nije odobrio pomilovanje.

Čensli je među nekoliko kapitolskih demonstranata koji su od Trampa zatražili predsedničko pomilovanje, ali ga nisu dobili poslednjih dana njegove administracije. Čensli je tvrdio da je došao pred Kapitol “na zahtev predsednika” kad je on pozvao sve patriote da “dođu u Vašington 6. januara”.

– Osećam se kao da sam u osnovi sledila svog predsednika. Sledila sam uputstva koja su nam data. Predsednik nas je zamolio da dođemo. Zamolio nas je da budemo tamo – rekla je Džena Rajan, teksaška agentkinja za prodaju nekretnina koja je u Vašington doletela privatnim avionom.

Trampovo suđenje za opoziv trebalo bi da počne 8. februara, prenosi “Jutarnji list”.

Majkl Šervin, američki advokat iz okruga Kolumbija, rekao je za BBC da je FBI identifikovao oko 400 osumnjičenih i uhapsio 135 osoba, od kojih je nekoliko reklo kako su učestvovanjem u opsadi verovali da slede Trampovu naredbu.

Čensli, poznat još i pod imenom Džejk Anđeli, koji je bio redovan učenik skupova podrške Trampu, suočen je sa optužbama za nedolično ponašanje, nasilni ulazak i ilegalni boravak u nedozvoljenim prostorima unutar Kapitola, a njegovo suđenje je zakazano za petak. On se još nije izjasnio o optužbama.