ROMING NIJE UKINUT: U ovoj zemlji za srpske turiste važe stara pravila, samo niže cene

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije je ukinut...

telefon
Pixabay.com

Povodom najava da će biti ukinut roming između Srbije i mnogih drugih zemalja u regionu, ali i šire, istina je sledeća. Od 1. jula, ukoliko se nađete u ove u četiri zemlje u okruženju cene poziva i sms biće iste kao i da ste u Srbiji.

Reč je o BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Ukoliko, pak, idete u Grčku treba da znate da roming nije ukunut, ali da operateri jesu značajno snizili cene.

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije je ukinut, potvrdio je i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine, i u toj poslednjoj fazi čija primena je počela 1. jula ukinuli smo potpuno roming na teritoriji zapadnog Balkana. To znači da su cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju sada identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije – pojasnio je Dobrijević.

U Grčkoj jeftinije

Snižene cene automatski će se obračunavati postpaid i prepaid korisnicima. Od 1. jula cena odlaznih i dolaznih poziva iznosiće 49 dinara po minutu razgovora (sniženje od 50,51%), SMS-a 14,9 dinara (sniženje 48,62%), dok će od 9. jula cena prenosa jednog megabajta iznositi 1 dinar (od 1. do 8. jula cena prenosa jednog megabajta biće preko 90 odsto niža nego ranije i iznosiće 92,16 dinara, budući da je iz tehničkih razloga potrebno još nekoliko dana za primenu najniže moguće cene, na samo 1 dinar po megabajtu).

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 110 dinara na 50 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 45 na 12 dinara, SMS popruke sa 28 na šest dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo jedan dinar.

U mobilnoj mreži A1 kažu da je od 1. jula cena odlaznih i dolaznih poziva 49 dinara po minutu razgovora (sniženje od 50,51%), SMS-a 14,9 dinara (sniženje 48,62%), dok će od 9. jula cena prenosa jednog megabajta iznositi 1 dinar.

Napominju da će od 1. do 8. jula cena prenosa jednog megabajta biti preko 90 odsto niža nego ranije i iznositi 92,16 dinara, budući da je iz tehničkih razloga potrebno dodatnih nekoliko dana za primenu najniže moguće cene – na 1 dinar po megabajtu.

Telekom Srbija je pojeftinio odlazne pozive iz Grčke sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo četiri dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo dinar.