Trošna kuća čuvenog "solunca" Dragutina Matića, čija je fotografija "Oko sokolovo" svetski simbol srpskog vojnika u Velikom ratu, mogla bi da postane muzej jer su njeni naslednici saglasni da je daju Opštini Gadžin Han na korišćenje.

 

Foto: Wikipedia

  

Prema rečima predsednika Opštine Saše Đorđevića, naslednici Matićeve kuće u Ulici Maršala Tita broj 50 u selu Kaletinac su pronađeni i oni su “pokazali dobru volju” da je ustupe za muzej. 

Mi smo im zahvalni. Sada sledi ostavinski postupak koji će voditi advokati. Nadamo se da će se to završiti za nekoliko meseci i da ćemo do 2018. godine na mestu trošne kuće imati muzej, bar za stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata – kaže Đorđević.

Na to da je kuća odlikovanog vojnika iz sela Kaletinac, čija se fotografija nalazi u ratnim albumima, školskim udžbenicima i muzejima širom sveta, potpuno oronula, urasla u korov i da u njoj propadaju vredni istorijski predmeti pre dve godine ukazali su Vlasta Stanojević iz Safari kluba i foto-reporter Dušan Mitić Car. 

ISTINA O SRBIMA IZ USTA NEPRIJATELJA: Najveću pohvalu našem narodu dali su najljući protivnici

Posetili su je kada su pripremali rutu za ekspediciju “Putevima srpske vojske” održanu povodom obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata.

Tada je više ljudi zvalo da ponudi pomoć. Penzioner iz Rasine je želeo da donira celu svoju penziju, a jedna projektantska kuća iz Niša nudila je da besplatno uradi projekat, ali tada smo saznali da naslednici nisu u zemlji – kaže Stanojević.

Drago mu je da su se uslovi da se istorijsko blago iz Matićeve kuće sačuva i zaštiti od propadanja konačno stekli.

 

Foto: Arhiva

Vredni predmeti, Matićeve lične stvari, vojnički sanduk, sve je to sada pod vrednim nebom. Ako sve to nestane, nemate šta da pokažete budućim generacijama. Dobro je što smo se pomakli s neke tačke – kaže Stanojević.

Plan obnove kuće čuvenog vojnika i njenog stavljanja pod zaštitu države biće predstavljen na licu mesta u subotu 6. februara. 

Tada će se u selu Kaletinac okupiti članovi ekspedicije „Stazama slavnih predaka“, komandant Kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Kola srpskih sestara i rukovodstvo opštine Gadžin Han.

Da se nalazi na slici koja obilazi svet, Matić je saznao tek 50 godina posle fotografisanja. O tome je u knjizi “Moj otac Oko Sokolovo” pisao njegov sin, novinar Blagoje Matić. 

 

Videvši sliku, Dragutin je, kako piše Blagoje, uzviknuo “Jest, to sam ja. Zaista me slikao…” Mislio je na novinara koji ga je fotografisao i “nekud otišao”, nije znao ni da je on i preživeo, a da je fotografija dostigla svetsku slavu.

 

Počast Matiću odata je podizanjem spomenika na trgu ispred Opštine Gadžin Han. Otkriven je 1998. godine kada je proslavljeno 80 godina od oslobođenja Srbije.loading...