RUŠENJE U SAVAMALI – ima li kraja? ‘Odgovornost nije samo na tužilaštvu’

Savamala
Printscreen

Tužilaštvo i policija nisu potpuno samostalni i slobodni već njihov efikasan angažman umnogome zavisi od političke volje.

 

Od rušenja objekata u Savamali usred noći uz asistenciju momaka pod fantomkama prošlo je skoro dva meseca. Za sada nema pomaka u istrazi i javno nije saopšten identitet nijednog aktera rušenja. Ukoliko je zastoj u istrazi jer su nosili fantomke, tužilaštvo može da naloži proveru ko je sve te noći bio u Savamali i to na veoma jednostavan način – na osnovu podataka iz baznih stanica mobilne telefonije, a što je do sada rađeno nekoliko puta u istragama krivičnih dela.

 
Tužilac Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, kaže za “Blic” da odgovornost nije samo na tužilaštvu.

– U politički osetljivim slučajevima je presudan uticaj upravo politike jer policija nema samostalnost za postupanje u takvim predmetima – ističe Ilić.

On dodaje da tužilaštvo sporo vodi istragu ali u predistražnom i istražnom postupku sve zavisi od rada policije.

– Ukoliko nema odgovarajućih reakcija ili postupanja policije, u tom slučaju nema ni krivičnog postupka odnosno odluke javnog tužilaštva. I u samom tužilaštvu postoje problemi. Tužilaštvo je po Ustavu samostalan organ, ali način izbora tužioca svedoči da ni tužilaštvo nije sasvim slobodno – ističe Ilić.

Rešenje slučaja Savamala je bitno ne samo da bi se otkrili neposredni izvršioci ovog dela. U noćnom rušenju pod fantomkama zloupotrebljene su institucije i lanac komande unutar beogradske i komunalne policije.

Prema saznanjima “Blica” da će biti nezakonitog rušenja znala su dvojica visokopozicioniranih policajaca, bliskih prijatelja – u beogradskoj i komunalnoj policiji.

Funckionera u beogradskoj policiji obavestio je prijatelj biznismen. O akciji koja će uslediti informisan je i vrh Elektrodistribucije Beograd pa je isključena struja pre akcije. Fantomke u Savamali je organizovao biznismen koji tek nekoliko godina živi u Beogradu.

Mladenović: Imamo gradonačelnika

– Beograd ima gradonačelnika, to je Siniša Mali, i kada to kažem pričam i o sadašnjosti i o budućnosti. Ne znam da li ste neinformisani i neobavešteni, ali mi imamo gradonačelnika, Siniša Mali je gradonačelnik. Ja sam zamenik gradonačelnika, to je stanje koje imamo, ja nemam tu više ništa da dodam i oduzmem – rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na pitanje da li je on budući prvi čovek prestonice.

On je naveo da je Mali najzaslužniji što je grad promenio način funkcionisanja u poslednje dve i po godine.

– Pokazali smo da možemo drugačijim pristupom, rešavanjem problema, finansijskom konsolidacijom, većim prisustvom među građanima, velikim infrastrukturnim radovima da doprinesemo boljem izgledu grada. Najzaslužniji za to je Siniša Mali i ceo tim u gradu u kome sam i ja kao njegov zamenik – naglasio je Mladenović.