Posle više neuspelih tendera, dve prodaje i devet godina čekanja građevinske dozvole, zgrada bivšeg Saveznog MUP-a nestaće iz jedne od ključnih ulica Beograda.

 

Kako je potvrđeno za B92, izraelski AFI Jurop planira izgradnju 60.000 kvadratnih metara poslovno-stambenog kompleksa, a procenjena vrednost investicije je 200 miliona evra.

Zgrada Saveznog MUP-a, oštećena tokom bombardovanja 1999. godine, za jedne je

 Saopštenje AFI Jurop:

“Naši planovi u narednom periodu usmereni su na zgradu MUP-a. Ovaj istaknuti lokalitet na kome je bivše Savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova smešteno je na samom ulazu u stari deo Beograda i glavnu gradsku saobraćajnicu. Planirana investicija predviđa izgradnju 60.000 m2 višenamenskog poslovno- stambenog kompleksa. Procenjena vrednost investicije je 200 miliona evra. Mi čvrsto verujemo u srpsko tržište kao i ostala tržišta nekretnina koja razvijamo širom Evrope. Rušenje zgrade MUP-a ćemo objaviti u skladu sa rokovima, pravilima i procedurama Republike Srbije.”

ruglo, a za druge simbol nepostojeće države, decenijama zjapi prazna.

Cana je penziju stekla radeći u kuhinji MUP-a, prvo republičkog onda saveznog. Sada brine za napuštene životinje koje žive u ruševini i rado se seća prošlosti.

“Ja bi više mislila da tamo i dalje treba da bude naša savezna zgrada, da i dalje budu tu moji policajci koji su radili, eto to bi volela“, kaže ona.

Cana je dodala i da je čula da se zgrada ruši za nedelju dana.

“Čula sam da će to da bude tržni centar i neki poslovni prostor, pa dobro, bože moj pa neka bude i to“, dodaje ona.

Zgradu Saveznog MUP-a država je prodala još 2007. za 29 miliona evra. Izraelski kupac je na građevinsku dozvolu čekao čak devet godina, da bi na kraju posao prepustio drugom investitoru.

Gradski menadžer već je najavio rušenje kompleksa u Kneza Miloša. Izgradnja novog objekta samo je jedan od noviteta koji će bitno promeniti i izgled i promet u jednoj od ključnih ulica u glavnom gradu.

„Ako mene pitate, to je jedna od boljih lokacija u gradu, ne čudi me da je neko kupio i da hoće da uloži pare tu. Mi ćemo tokom sledeće godine završiti projekat cele rekonstrukcije Kneza Miloša, koja bi trebalo da počne tamo naredne godine. Koja podrazumeva izgradnju nove ulice, spuštanje parkinga ispod nivoa ulice. Videli ste da je i zgrada bivše ambasade SAD prodata, i ona takođe može da se sruši, samo zidovi prema Kneza Miloša to treba da se sačuva, to vam je ceo kompleks do Sarajevske ulice, postoji plac pored Ministarstva spoljnih poslova koji takođe je u procesu prodaje“, objašnjava Vesić.

Zgrada bivšeg saveznog MUP-a pogođena je krstarećim raketama tokom NATO bombardovanja početkom aprila 1999. Od tada do danas zgrada je prazna.

 
 loading...