RUSIJA BESNA, povlači sve diplomate iz Ukrajine?

rusija
Pixabay.com

Moskva razmatra opcije odgovora na pokušaj ukrajinske obaveštajne službe da organizuje diverzije na Krimu. Među mogućnostima je i raskid diplomatskih odnosa.

 

“Izvestija” pišu da bi Moskva mogla zatvoriti rusku Ambasadu u Kijevu i vratiti sve diplomate.

– Jedna od mogućih opcija oštrog odgovora mogao bi biti raskid diplomatskih odnosa. U Moskvi razmatraju ovu opciju. Ipak, poslednju reč će dati šef države koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka – navodi izvor lista.

– Što se tiče raskida diplomatskih odnosa — to je prerogativ šefa države. Međutim, Moskva mora da revidira odnose sa Kijevom uzimajući u obzir poslednje događaje – objasnio je ruskom listu zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

Ukrajinske vlasti još uvek nisu prihvatile kandidaturu za novog ambasadora, interese Moskve u zemlji predstavlja privremeni poverenik Sergej Toropov.

Federalna služba bezbednosti Rusije navela je da je sprečila izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine. FSB je objavilo i ime jednog od organizatora napada. Prilikom hapšenja terorista, ubijen je jedan pripadnik FSB-a, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine.

Nakon toga, ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se sve vojne jedinice rasporede na granicu sa Krimom i Donbasom.

Moskva je potom poziva partnere da pokažu razumnost i da postignu da Kijev prestane sa stalnim provokacijama,navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.loading...