Rusija i Amerika se udružuju?

Vladimir Putin
Printscreen/Youtube

Rusija je blizu udruživanja snaga sa SAD kako bi se uspostavio mir u razorenom Alepu, drugom najvećem gradu u Siriji, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu, javlja danas AFP.

 

– Korak po korak, približavamo se situaciji u kojoj – govorim samo o Alepu – ćemo moći da počnemo da se zajedno borimo kako bismo uspostavili mir na toj teritoriji – rekao je Šojgu televiziji Rosija 24, u intervjuu koji je dao u subotu, ali je danas emitovan.

Šojgu je, takođe, rekao da je Moskva u aktivnim pregovorima u vezi sa tim gradom, gde se ruski avioni i režimske snage bore protiv pobunjenika. 

Ruski ministar je naveo da su Moskva i Vašingtoni dalje u dubokom neslaganju što se tiče situacije u Alepu i optužio pobunjenike da drže civile kao taoce i izvode brutalne samoubilačke napade.

– U istočnom delu Alepa, ljudi su taoci – rekao je Šojgu, optuživši pobunjenike da postavljaju bombe duž ruta za zbeg koje je Rusija uspostavila i da pogubljuju ljude.

– Da li je to umerena opozicija? Ko je to? – zapitao je ministar.

Šojgu je, istovremeno, oštro kritikovao optužbe da je Moskva nametnula blokadu u oblastima koje u rukama drže pobunjenici, nazvavši ih neistinama i propagandom.

– Mnogo je pitanja koja tek treba da rešimo sa našim američkim kolegama. Sada smo u veoma aktivnoj fazi pregovora sa američkim kolegama – zaključio je ruski ministar, govoreći o situaciji u Alepu, navodi francuska agencija.loading...