– Predsednik Porošenko je potpisao zakon – naveo je portparol Svjatoslav Cegolko.

Ukrajinski parlament je u ponedeljak usvojio zakon o proglašenju 30-odnevnog ratnog stanja u svim priobalnim i pograničnim regionima posle ruske zaplene tri ukrajinska vojna broda u nedelju.

Iako je tim zakonom potvrdjen Porošenkov ukaz od ponedeljka, ostalo je nejasno kada ratno stanje stupa na snagu, iako su danas neki ukrajinski zvaničnici naveli da je ono na snazi od ponedeljka. Cegolko takođe nije želeo da razjasni nedoumicu.

– Svi treba da budemo spremni da odbijemo agresiju našeg neprijatelja koji je do skoro bio samo naš sused – rekao je danas ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Uvođenje ratnog stanja je već nateralo UEFA da juče oglasi izmeštanje utakmice Lige Evropa između Vorskle iz Poltave i engleskog Arsenala. Poltava nije obuhvaćena ratnim stanjem ali je utakmica ipak prebačena u Kijev “iz razloga bezbednosti”.

Ukrajinske vlasti su više puta ponavljale da ratno stanje, koje omogućava mobilizaciju građana, regulaciju medija i ograničavanje javnih okupljanja, ima suštinski “preventivni” karakter.

– Cilj ratnog stanja je da pokaže da će neprijatelj veoma skupo platiti ako odluči da nas napadne. Ono će biti kao hladan tuš koji će zaustaviti budale koje planiraju da napadnu Ukrajinu – rekao je sinoć Porošenko.

Ministarstvo odbrane Ukrajine će danas popodne održati konferenciju na kojoj će objasniti kako će ratno stanje biti primenjeno u vojsci.loading...