RUSIJA JAČA SVOJE ZAPADNE GRANICE: “Da nikome ne bi palo na pamet da nas napadne”

Međunarodni komitet Crvenog krsta planirao je da u petak izvede 54 autobusa i privatna automobila u konvoju iz opkoljenog Marijupolja. Saopštili su da su njihove planove odobrile najviše instance ukrajinske vlasti, ali je kasnije odlučeno da pokušaj evakuacije bude odložen za subotu, nakon što su uslovi onemogućili nastavak akcije.

Pixabay/Kolaž

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko optužio je Rusiju da je prekršila obećanja kada je reč o dozvoli da humanitarna pomoć stigne u Marijupolj.

Ruski zvaničnici tvrde da su ukrajinski helikopteri gađali skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu, što je ukrajinski sekretar Saveta bezbednosti Oleksij Danilov negirao.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne.

„Putin je dao instrukcije Šojguu, a naše Ministarstvo odbrane sada radi na tome da razvije plan za povećanje i jačanje našeg vojnog potencijala na zapadnim granicama kao odgovor”, istakao je Peskov.

Rusija i Ukrajina su u petak razmenile ratne zarobljenike, potvrdili su ukrajinski izvori. Grupa od 86 ukrajinskih vojnika oslobođena je u okolini Zaporožja u sklopu razmene zarobljenika. U suprotnom pravcu otišlo je 86 ruskih vojnika.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova “V” i “Z” u toj zemlji, dok je Ruska Federacija označena kao “teroristička zemlja”.

Prvog dana primene ruskog ukaza za naplatu gasa u rubljama, taj energent je poskupeo. Rublja je stabilna, dolar jača, a evro je u padu, ali je nabdevanje ruskim gasom zemalja Evropske unije za sada redovno.

Ruske trupe su potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelo Grosi kaže da je nivo radijacije oko nuklearne elektrane normalan.