RUSIJA PLAĆA ODŠTETU: Članice “Pussy Riot” doživele torturu posle performansa u crkvi?

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su prestroge bile mere koje je Rusija preduzela 2012. protiv pank grupe "Pusi rajot" zbog njihovog protesta u moskovskoj sabornoj crkvi.

commons.wikimedia/ Denis Bochkarev

Sud u Strazburu je saopštio da su članice grupe tada bile podvrgnute “ponižavajućem tretmanu i prestrogoj presudi”, zbog čega je naložio Rusiji da plati 48.760 evra na ime odštete i sudskih troškova.

Sud je u odluci naveo da “prihvata da je reakcija na kršenje pravila ponašanja na mestu verskog bogosluženja mogla biti opravdana”, ali je, kako prenosi Rojters, zaključio da je izuzetno stroga kazna zatvora za to što su “nosile odeću svetlih boja, mahale rukama i skakale, koristeći snažan jezik, a da pritom nije analiziran tekst njihove pesme niti kontekst njihovog performansa”.

U obrazloženju se navodi i da je Rusija prekršila odredbe Konvencije o zabrani nehumanog ili ponižavajućeg tretmana.

– Aktivistkinje su morale da pretrpe poniženje stalne izloženosti u staklenoj kabini, što ih je, kao i obezbeđenje, sprečavalo da komuniciraju sa svojim advokatima tokom suđenja, a da ih drugi ne čuju – objašnjenje je suda.

Na presudu je reagovalo rusko Ministarstvo pravde, koje je saopštilo da odluka Evropskog suda za ljudska prava još nije stupila na snagu i da Ministarstvo ima na raspolaganju tri meseca da odluči da li će uložiti žalbu na tu odluku.

Sud u Moskvi je juče na 15 dana zatvora osudio četiri članice “Pusi rajota” zbog toga što su uletele na teren u lažnim policijskim uniformama tokom finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu.

Inače, odluka suda u Strazburu odnosi se na događaj iz 2012. kada su tri aktivistkinje krivično gonili ruski sudovi zbog toga što su izvele “pank molitvu” u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, a što su učinile u znak protesta protiv ruskog predsednika Putina.

Dve članice grupe, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, provele su zbog toga oko dve godine u zatvoru.loading...