RUSIJA SE POVUKLA iz ključne međunarodne organizacije: “Uživajte bez nas”

Rusija više neće učestvovati u radu Saveta Evrope jer smatra da ta institucija postaje "platforma za zapadni narcisizam" i "subverzivne aktivnosti prema Moskvi", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija
Pixabay.com

“Moskva neće učestvovati u pretvaranju Saveta Evrope u platformu za zapadni narcizam NATO i EU. Uživajte jedni sa drugima, ali bez Rusije”, navedeno je u saopštenju.

Iz ruskog ministarstva tvrde da države EU i NATO, koje su, kako kažu, neprijateljski nastrojene prema Rusiji, “zloupotrebljavajući apsolutnu većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope, nastavljaju da uništavaju Saveta Evrope i zajednički humanitarni i pravni prostora u Evropi”.

“Rusija ne namerava da trpi ove subverzivne akcije koje sprovodi Zapad u skladu sa nametanjem poretka zasnovanog na pravilima koji je zapravo gaženje međunarodnog prava koje sprovode SAD i njihovi sateliti”, piše u saopštenju.

Izlazak Rusije iz Saveta Evrope značiće i povlačenje iz svih njegovih institucija, potvrdio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je Savet Evrope pokrenuo proceduru privremenog obustavljanja članstva Rusije u toj organizaciji zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.