RUSIJA SE SPREMA ZA REFERENDUM: Vladimir Putin predložio NIZ USTAVNIH PROMENA, a ove su NAJZANIMLJIVIJE

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je predložio niz izmena Ustava, a po jednoj od njih, medjunarodno pravo imalo bi snagu u Rusiji samo ukoliko ne protivureči ruskom Ustavu.

Vladimir Putin
Beta

Te izmene i dopune bi trebalo da ojačaju pravni sistem zemlje, a o njima će se odlučiti na referendumu, rekao je Putin u godišnjem obraćanju naciji u parlamentu.

Putin je takodje predložio da se Ustavom zabrani da visoki državni funkcioneri – senatori, poslanici, premijer, potpredsednici vlade i ministri imaju i drugo državljanstvo ili stalni boravak u drugoj zemlji.

On je kazao da nije protiv da se razmotri i isključivanje reči “uzastopno” u delu koji odredjuje mogućnost obavljanja funkcije predsednika više od dva mandata. Naveo je da ne smatra da je ta izmena principijelna, ali da nije protiv nje.

Ustav Rusije sada utvrdjuje da predsednik države ne može obavljati tu funkciju duže od dva uzastopna mandata.

Naveo je da Rusija treba da ostane jaka predsednička republika, tako da šef države ima pravo da smenjuje premijera, ministre, federalne sudije i sudije Ustavnog suda, kao i da rukovodi resorima odbrane, policije i specijalnim službama.