‘Rusija za dva dana može da okupira Baltik, NATO ne bi stigao ni da reaguje!’

petr pavel
Wikipedia

Novi šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel upozorava da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

 

Češki general Petr Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja – obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

“Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana, a za to vreme NATO ne bi stigao da reaguje”, kazao je general Pavel na konferenciji “Naša bezbednost ne podrazumeva se sama po sebi” u češkom parlamentu.

Petr Pavel, koji visoku funkciju u NATO preuzima u junu, ocenio je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada su u pitanju pretnje iz Rusije i Islamske države.

“Jedan od hendikepa NATO jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se slože. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vreme – za nekoliko sati”, kazao je češki general.

Novi predsednik Vojnog komiteta NATO, glavni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.loading...