RUSKA VAKCINA USKORO U SRBIJI: Pola miliona doza stiže do kraja januara, evo ko ima prednost prilikom vakcinacije

Pola miliona doza ruske vakcine "sputnjik V" stići će u Srbiju do kraja ovog meseca, saznaju "Novosti".

vakcina
pixabay.com

To je količina za vakcinaciju 250.000 ljudi, što je dovoljno da, uz već ugovorenu dinamiku isporuke “Fajzer/Bajontekove” zaštite, počne masovna vakcinacija protiv kovida 19. Uz to, do kraja januara u Srbiji se očekuju još dve vakcine – kineska i ona koju su zajednički pravili “Astra Zeneka” i Oksford. Tako bi se ukupan broj raspoloživih doza četiri vakcine različitih proizvođača, računajući i u ponedeljak isporučenih 19.500 “Fajzer/Bajontekove”, u ovom mesecu “popeo” na – milion.

Iako su već proverene i odobrene za primenu u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), svaka nova isporuka i ruske i američko-nemačke vakcina, proveravaće se u referentnoj laboratoriji ALIMS pre puštanja u promet, dok za kinesku i “Astra Zenekinu” vakcinu tek treba da stignu prvo dokumentacija, a onda i uzorci.

Zasada se jedino zna da je sa “Fajzer/Bajontekom” do kraja godine ugovorena isporuka 1,8 miliona doza, od kojih 98.000 u februaru, 114.000 u februaru… Sa ostalim proizvođačima još se pregovara na koliko doza iz njihovih proizvodnih pogona Srbija ove godine može da računa. Sve vakcine će za građane biti besplatne, a imunizacija – dobrovoljna.

Za razliku od “Fajzer/Bajontekove” vakcine, koja se transportuje i skladišti na minus 70 stepeni Celzijusa, ruskim “spitnjikom V”, kao i dvema ostalim vakcinama čija se isporuka očekuje, rukovanje je mnogo jednostavnije, jer se čuvaju na regularnoj temperaturi frižidera. One su, inače, i pravljene različitom tehnologijom. “Fajzer” i “Bajontekova” vakcina je po tipu mRNK, što podrazumeva da ribonukleinska kiselina kroz telo koristeći lipide, odnosno masti, prenosi informaciju kako napraviti S protein virusa korona, koji organizam prepoznaje kao strano telo i razvija imunitet.

Ruski “sputnjik V” je pravljen klasičnijom tehnologijom – kao podloga su korišćeni adenovirusi na koje je “nalepljeno” parče virusa korona. To je tzv. živa vakcina, a da bi izbegli opasnost da druga doza bude manje efikasna od potvrđenih 92 odsto, Rusi su prvu i drugu dozu pravili na različitim adenovirusima. U prvoj dozi nosač je adenovirus 25, a u dozi za revakcinaciju adenovirus 5.

Kineski “Sinovak” je za proizvodnju “koronavaka” koristio najtradicionalniju proizvodnu metodu, koja se primenjuje i za standardnu sezonsku vakcinu protiv gripa, ili vakcinu protiv besnila. To je tzv. mrtva vakcina napravljena od delova ubijenog virusa SARS-CoV-2, pa je zbog komplikovanog i skupog procesa izrade trenutno i najskuplja.

PRVO U INFEKTIVNIM ODELjENjIMA

IZ nove isporuke “Fajzer/Bajontekove” vakcine, kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu zdravlja, 5.000 doza namenjeno je za zdaravstvene radnike, a vakcinisaće se prvo oni u infektivnim odeljenjima i to po principu dobrovoljnosti.

Kako je predviđeno planom, koji su u ponedeljak detaljno razmotrili ministar Zlatibor Lončar i članovi Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju, prema prioritetima vakcinacije, ove nedelje će biti vakcinisani zdravstveni radnici i korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, pre svega, gerontološkim centrima.

Mirsad Đerlek, državni sekretar za zdravstvo, rekao je da će se ove nedelje vakcinacija obavljati svakog dana osim na Božić.

– Planiramo da vakcinišemo do kraja nedelje oko 11.000 ljudi – rekao je Đerlek.