RUŽIČASTA ŽENSKA BANDA UČI INDIJCE DA NE BUDU NASILNI: Tamo gde ZAKON ne pomaže, ONE SE BRANE SAME!

Gulabi Gang
print screen/twitter.com/Ishterica Perdida‏

Šetajući ulicama Bundelkandua regiona u indijskoj provinciji Utar Pradeš, meštanka Suman Sing je čula priču o napadu koji je te večeri pretrpela njena poznanica u svom domu. Navodno je bila pretučena od strane svog supruga. Indijka nije mnogo oklevala. Okupila je grupu svojih prijatelja i komšija da bi se svi zajedno uputili ka domu gde je nasilje još uvek trajalao. Tada je naočigled meštana prebila nasilnog muža a svoju poznnicu spasila iz kandži nasilja. Ovaj događaj se desio u junu mesecu 2002. godine i bio je povod za osnivanje Gulabi Ganga.

Gulabi Gang je grupa indijskih aktivistkinja koje se od 2002. godine bore protiv nasilja nad ženama i svih ostalih oblika nasilničkog ponašanja u porodici. Osnovana je u Bundelkandu u indijskoj provinciji Utar Pradeš a njena osnivačica Suman Sing je i danas na čelu ove humanitarne organizacije. Gulabi Gang čine žene uzrasta od 18 do 60 godina, a vremenom je lokalna organizacija za zaštitu prava žena izrasla u politički pokret.

Samo pet godina kasnije Suman je proširila polje delovanja, posle ograničenja koja su došla kao posledica odluke indijske vlade da smanji distribuciju hrane i žitarica građanima. Gulabi je jedne noći uhvatio lokalne vlasti kako prebacuju hranu namenjenu građanima u jedan supermarket. Namirnice su trebale stići u domaćinstva građana besplatno ali su posle kriminalne akcije u saradnji vlast i vlasnika marketa završile na rafovima. Ipak, vlasti su ignorisale ovo otkriće.

Pored toga, uspele su da spreče masovna isključenja struje zbog dugovanja, borile se za smanjivanje nepismenosti među ženama, ali i pokrenule postupak za krivično delo silovanja, počinjeno od strane pripadnika više kaste. Ovaj zločin je danim prikrivan zbog korumpiranosti lokalne policije i pravosudnih organa. 

Tada je Gulabi Gang organizovao masovne proteste čiji je epilog bio hapšenje učesnika, lokalnih meštana. Žene su upale u policijsku stanicu, sukobile se sa policijom i na kraju oslobodile svoje prijatelje i komšije. Od tada su proklamovale načelo rada svoje organizacije koje između ostalog opravdava nasilje ukoliko je usmereno ka plemenitom cilju.

Danas je Gulabi Gang izrastao u masovni društveni pokret. Al Džazira procenjuje da ima oko 400 000 članova a Hindustan Tajms barata cifrom od 270 000. 

Tokom 2014. godine, Suman Sing je od strane vlasti optužena za za finansijske zloupotrebe. U optužbama se pominje kako je poziciju lidera organizacije iskoristila za sticanje lične koristi. Ipak, još uvek nema konkretnih dokaza da je došlo do finansijskih malverzacija.