RUŽNA STRANA BEOGRADA: ‘Divljaci’ nerealni i bezobrazni, TUKU turiste

Taksi
Dnevno.rs/Petar Marković

Divlji taksisti prave velike probleme u Beogradu, za vožnju od Brankovog mosta do Skadarlije naplaćuju i do 5.000 dinara, a desi se i da neko dobije batine.

 

Ruavak Hiuvatrnka (26), turista iz Indije, umesto po dobrom provodu, pamtiće svoj boravak u Beogradu po batinama. On je jedan u nizu stranih državljana koji se iz Srbije kući vraća sa ružnim uspomenama.

O tome kako se oni često nađu u ulozi žrtve beogradskih “divljih” taksista i ugostitelja, svedoči za “Novosti” Goran Marković, vlasnik apartmana na Dorćolu u kome je odseo pomenuti momak.

Prema Markovićevim rečima, Ruavak je sa još nekoliko drugova u noći između 3. i 4. jula izašao u provod na jedan od splavova kod Sajma. U sitne sate izašli su iz kafane, a mladić je ugledao samo jedan parkiran taksi.

– Pitao je taksistu koliko traži za vožnju do Skadarlije i ovaj je rekao 7.000 dinara, pa je dečko posumnjao da vozač hoće da ga prevari. S obzirom na to da sam ga upozorio kako da prepozna legalan taksi, da mora na tablici da ima oznaku TX, on je pogledao registraciju i shvatio da ima posla sa ‘divljim’ taksistom – navodi Marković.

Ne želeći da plati tu sumu momak je počeo da se raspravlja sa vozačem. Taksista je razjaren vikao na njega i dve devojke koje su se zatekle na mestu incidenta i pokušale da pomognu mladićima.

Kada je prevoznik shvatio da će momci da pozovu policiju, napao je Ruavaka.

– Taksista je nasrnuo na dečka. Jednim udarcem oborio ga je na zemlju i nastavio mučki da ga bije. Pošto su bile ozbiljne povrede završio je u Urgentnom centru. Tamo mu je urađena kompletna dijagnostika i zavijeno desno rame. Nažalost, sa zavojem je napustio našu zemlju – ističe Marković.

Marković se već godinama bavi iznajmljivanjem apartmana turistima, ima licencu i registrovan je u TOB. Razočaran je što mu prevaranti kvare posao.

– Iako sam se trudio da im ulepšam boravak, na kraju sam se izvinjavao, mada nisam kriv, za ono što su ovde doživeli. Problem je što su se neprijatne situacije događale i drugima. Čuo sam da im u restoranima konobari donesu tuđe ‘visoke’ račune i pošto ovi ne umeju da ih pročitaju, plate ih. Takođe, pričali su mi da od splavova kod Brankovog mosta ‘divlji’ taksisti naplaćuju turistima vožnju do Skadarlije od tri do pet hiljada dinara – navodi Markovć.

Kako kaže, Englezi se i ne bune jer primete da su veliki računi, ali naviknuti na skup život ne prave probleme.

Međutim, Turci uđu u konflikt sa onima koji ispostavljaju nerealne cehove.

– Svi pričaju kako nam se povećava broj turista, ali skrećem pažnju nadležnima. Nije dovoljno samo da ih dobrom ponudom privučemo da dođu, već da odavde ponesu dobre utiske i preporuče nas drugima – zaključuje Marković za “Novosti”.