Ružno lice Beograda: Oskrnavljen spomenik Jevrejima deportovanim u Drugom svetskom ratu

Spomenik
Beoinfo

Za sada nepoznati vandali su pre nekoliko noći oskrnavili spomenik beogradskim Jevrejima koji su stradali tokom Drugog svetskog rata.

 

Na zahtev Irene Vujović, predsednice opštine Savski venac, ekipe JKP “Gradska čistoća” počele su da uklanjaju grafite sa spomenika jevrejskim žrtvama u Savamali.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Miroslav Bogdanović  rekao je da se na terenu nalaze dve ekipe ovog gradskog preduzeća koje sa potrebnom opremom uklanjaju iscrtane grafite.

– Apelujemo na sugrađane da čuvaju svoj grad, a one koji iscrtavaju grafite opominjemo da uz materijalnu štetu koju na taj način prave, mogu izazvati i posledice koje se brišu mnogo teže nego što misle. Ljudi kojima je taj spomenik podignut su nekada bili naše komšije i prijatelji, oni zaslužuju naše poštovanje i dužan pijetet i siguran sam da Beograđani ne odobravaju ovakav vandalizam – rekao je Miroslav Bogdanović.

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je juče spomenik deportovanim Jevrejima u Ulici braće Krsmanović 4 i najoštrije je osudio njegovo skrnavljenje. 

– Užasnuti smo vešću da su nepoznati vandali oskrnavili spomenik našim sugrađanima Jevrejima koji su stradali tokom Drugog svetskog rata. Ovaj vandalski čin pokazuje koliko je važno da se ne zaborave užasi Holokausta, kao i da svet ne pristane na bilo kakvu reviziju istorije. Oni koji su ovo uradili ne pripadaju Beogradu kakav je bio oduvek – istakao je gradski menadžer tokom obilaska spomenika.