Kese koje se vijore na drveću, smeće koje se baca pored đubrijera ili šut na zelenim površinama su slika koja se često viđa na prestoničkim ulicama.

 

Kako su više puta isticali u Centru za informisanje Zelenila Beograd, najviše prijava o gomilanju smeća dolazi sa opštine Čukarica i Palilula.

Naselje Čukarička padina ima velike probleme sa smećem zbog blizine nehigijenskog naselja. Na ovakvim lokacijama je češće čišćenje zelenih površina nego u drugim delovima grada nego što je to predviđeno našim dinamičkim planom – rekli su u Zelenilu.

Još jedna lokacija na listi neslavnih i prljavih delova grada je i Karaburma.

– Ovde živim godinama i stalno nailazim na smeće pored puta ili na travnjacima. Flaše, konzerve i drugi otpad gomilaju se svakog dana, dok se na drveću vijore kese. To je zaista ružno, a stanje se pogoršava kada su dani topli, pa smrad krene da se širi – kaže Tanja sa Karaburme.

Potez koji takođe narušava sliku grada je i deo oko Ade Huje.

– Sama Ada Huja je čista koliko-toliko, ali čim skrenete iz Višnjičke ulice ka Dunavu, nailazite na veliku zelenu povšinu koja je puna smeća. I dok stignete do vode, vama se već sloši – objašnjava Tanja.

Kako su ranije rekli u Zelenilu, velika količina smeća u ovom delu grada nastala je zbog stalnih izgradnji.

Na Karaburmi građani najviše prijavljuju odlaganje otpada i šuta na zelenim površinama. Pored građevinskih objekata ima puno smeća jer im je nekako najlakše da šut ostave na travi – pojasnili su u ovom preduzeću.

Prijave o nečistoći stižu sa Banjičke pijace, sa Novog Beograda, iz okoline buvljaka na Novom Beogradu, iz Bloka 44…

Što se tiče mini deponija, građani najčešće prijavljuju one koje se nalaze blizu pijaca. Po prijavama o nečistoći ne zaostaju ni Ada Huja, Zrenjaninski put… U Ulici Grčića Milenka, preko puta ulaza u park Šumice, oko tržnog centra Piramida na Novom Beogradu takođe se nalaze mini deponije. 

 

One niču uglavnom oko pijaca i tržnih centara uglavnom zbog nesavesnih sugrađana koji žive u okolnim zgradama. Takođe, nenamensko je korišćenje parkovskih đubrijera i to je najčešći slučaj u stambenim naseljima. Sa tim se srećemo skoro svakodnevno. Građani često i oko parkovskih korpi odlažu kućno smeće i tako dodatno prljaju svoje naselje.

Smeće iz đubrijera raznose i ptice, životinje i vetar po zelenim površinama. Na ovakvim lokacijama je češće čišćenje zelenih površina nego u drugim delovima grada.

 

– Kada građani upute prijavu, mi onda izlazimo na teren i čistimo smeće. Prvo proverimo da li površina pripada našem redovnom programu održavanja. Ako pripada, odmah reagujemo, a ako ne, sagledavamo čija je jer postoji puno površina u privatnom vlasništvu, na kojima se obrazuju mini deponije. Tada prijavu prosleđujemo opštni, a u njihovoj nadležnosti je da pronađu vlasnika. Svaki vlasnik je odgovoran za svoju površinu – rekli su za naš portal u ovom preduzeću.

 

Zato, ako želimo da sačuvamo grad i pošaljemo lepšu sliku u svet, moramo i sami da se potrudimo. Možemo bar da ne bacamo smeće tamo gde mu nije mesto…loading...