S prostora Kosova u redovima ISIS u Siriji i Iraku bore se ukupno 44 žene, dok ih je iz BiH 60, podaci su Kosovskog centra za bezbednosne studije.

Najpoznatija Albanka sa Kosova i Metohije koja se priključila terorističkoj grupi je Ćamila Tahiri, stara samo 23 godine.

 
Trenutno je, prema pisanju kosovske štampe, na čelu kampova za obuku žena džihadista “Islamske države” u Siriji, a smatra se i jednom od najradikalnijih žena-ratnika ISIS sa ovih prostora, prenosi Sputnjik.

Pod njenim patronatom, desetine Albanki sa Kosova, iz Albanije i Makedonije stiglo je u redove Islamske države. Njena desna ruka je Laura Huseini, takode sa Kosova i Metohije, koja je u ovu grupu privukla i muža i brata.

Njihova uloga nije samo da budu “neveste džihadista”, kako se misli, već mnogo šira i važnija i od učešća u borbama. Njihova uloga je prevashodno vrbovanje novih članova iz celog sveta, i to uglavnom preko interneta.

Sputnjik navodi da ISIS u svom sastavu ima više brigada koje čine samo žene, od kojih je najpoznatija zloglasna ženska brigada Kansa. Formirana je početkom 2014. godine, a ime je dobila po Kansi, arapskoj pesnikinji iz najranijih dana islama.

Brigada ima više uloga, a osim hakovanja i vrbovanja, bavi se čak i ubistvima i održavanjem strogih pravila života u ovoj grupi, kao što je, na primer, sprečavanje odnosa muškaraca i žena bez prethodnog dogovora, prenosi B92.

ŽŽene, pripadnice ove grupe, imaju izmedu 18 i 25 godina, a među njima ima i mnogo žena sa Zapada, koje su vrbovane preko interneta, i koje su primile islamsku veru. Obuka u ovoj brigadi traje oko mesec dana, članice nose oružje, i mogu da budu borci ili žene koje su neka vrsta policije unutar redova ISIS.

Vode ove terorističke organizacije smatraju da su žene potrebne njihovoj grupi jer žele da prikažu da su organizovano društvo “zasnovano na porodici po izvornom tumačenju islama”.

Neočekivano, ali u ovu brigadu primaju se pre svega visokoobrazovane žene. Prednost imaju one koje se bave internet tehnologijom, ili su iz ekonomskog sektora, a to su, pre svega, žene sa Zapada. Evropski, a pre svega britanski mediji u više navrata su izneli brojku od 80.000 žena koje su na neki nacin povezane sa ISIS ili tako što su se priključile ovoj grupaciji ili im pomažu novčano ili su takozvani spavači u državama Evrope.

Ova najpoznatija ženska džihadistička brigada je u aprilu 2017. objavila video za zapošljavanje ženskih hakera, tvrdeći da je do tada hakovala više od 100 društvenih medija, i to tokom samo jednog meseca.

Žene u ovoj vojnoj formaciji su raspoređene prema zaduženjima. Najmlađe čuvaju decu koja se rađaju u redovima ove terorističke organizacije. Što se Kosova i Metohije tiče, procena je da su žene sa ovog područja od 2015. do danas rodile trideset sedmoro dece čiji su očevi islamski džihadisti (brakovi sklopljeni po njihovim zakonima).

Žene koje imaju do 22 godine zadužene su da na društvenim mrežama pridobiju članove na osnovu “potlačenosti muslimana i njihovih prava”, skupljaju novčanu pomoć i stvaraju ćelije u državama Zapada. Treća grupa zadužena je za poznanstva i “sklapanje brakova” muškaraca koji su u ISIS-u i žena koje traže muževe.

Na meti su najviše žene iz Amerike, pre svega pripadnice mlade i siromašnije populacije koja je sklona upoznavanju preko interneta, a uz to još i lakoverna. Prema američkoj štampi, u oktobru 2014. godine, tri srednjoškolke iz Denvera su pobegle sa nastave kako bi stigle na let za Siriju, nakon četovanja sa pripadnicama ISIS-a.

Ovaj problem uočila je i američka vlada, pa je na posebnom okruglom stolu pod nazivom “Žene i terorizam” ne samo ukazala na to nego su pozvani u pomoć´ i eksperti za državnu bezbednost, kako bi se našlo rešenje.

Diskusija o porastu priključivanja žena ISIS-u završila se tako što je konstatovano da se pripadnice ISIS posebno lako infiltriraju u izbeglicke grupe i kampove, što im kasnije otvara prostor za stvaranje mreže na teritoriji na koju stignu.

U izveštaju pod nazivom “Povezanost žena u ekstremnim mrežama”, koji je objavljen u časopisu “Sajens advanses”, navodi se da i žene iz ISIS-a imaju “superiornu umreženost” u odnosu na muškarce. Iako muškarci, navodi sagovornik ovog lista, dominiraju u brojevima, ova studija otkrila je da žene imaju “superiornu mrežnu povezanost na kolektivnom nivou”.

Prenose regrutne poruke, fajlove, molitve, audio i video propagandu, povezuju udaljene delove ekstremističke mreže i kanališu fondove, zbog cega su esencijalne za opstanak čitavog sistema.loading...