SA REKONSTRUKCIJOM I OGROMNE PROMENE: Slavija više neće biti grob Dimitrija Tucovića

slavija
Wikipedia

Odbornici Skupštine Beograda doneli su danas odluku da posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića budu izmešteni sa Trga Slavija u Aleju velikana, a takva odluka je doneta, jer je tokom 2016. godine planirana rekonstrukcija tog gradskog trga.

 

U obrazloženju odluke je navedno da je na osnovu idejnog rešenja uredjenja i rekontrukcije Trga Slavija i podzemnih pešačkih prolaza sa novoprojektovanim Platoom Dimitrija Tucovića, predvidjeno da se spomenik izmesti na novi plato trga, a posmrtni ostaci premeste u Aleju Velikana.

Novi plato nalaziće se na prostoru u okviru bloka izmedju ulica Nemanjine, Kralja Milutina i Trga Slavija.

Odbornik Demokratske stranke (DS) Zoran Alimpić je tokom rasprave rekao da je izmeštanje spomenika Dimitriju Tucoviću stara ideja i da su se tome u prethodna dva saziva naročito protivili pripadnici Socijalističke partije Srbije (SPS).

On je kazao da su socijalisti u više navrata na svaku najavu izmeštanja protestovali sa crvenim zastavama na mestu gde se danas nalazi taj spomenik.

Na to je reagovao predsednik parlamenta iz SPS Nikola Nikodijević, koji je od Alimpića zatražio da se vrati na tačku dnevnog reda.

“Vi ste se odrekli živog Djilasa i Tadića, a mene prozivate za Dimitrija Tucovića”, kazao je on. Odluka da se spomenik Dimitriju Tucoviću sa Slavije izmesti na plato koji će nositi njegovo ime ispred zgrade NBS, doneta je 2014. godine.