SABOR SPC POČEO BURNO: Patrijarh Irinej POZVAO VUČIĆA DA PRISUSTVUJE, većina vladika protiv

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej pozvao je predsednika države Aleksandara Vučića da u ponedeljak prisustvuje saborskoj sednici, ali se veliki deo episkopata tome usprotivio, tvrdeći da je reč o pritisku države na rad i samostalno odlučivanje Sabora, piše list Danas.

Beta

List u izdanju od subote navodi da bi Vučića najverovatnije u nekom od salona Patrijaršijskog dvora u Beogradu trebalo da prime poglavar SPC i one srpske vladike koje budu želele da se sretnu sa predsednikom države, mada se navodno patrijarhu ova varijanta ne dopada.

Kako je ovom listu pojašnjeno, episkopi koji su protiv Vučićevog prisustva na sednici Sabora nisu protiv toga da se sa njim razgovara, ali posle Sabora.

U crkvenim krugovima priča se, piše list, da je patrijah Irinej šokirao većinu arhijereja kad je na početku zasedanja saopštio da će na njegov poziv Sabor posetiti Vučića.

Većina vladika se tome usprotivila, ukazujući da bi to bio presedan, jer do sada saborskim sednicama nisu prisutvovali najviši državni službenici, piše Danas i navodi da neki sumnjaju da je inicijativa zapravo Vučićeva.