SAD I EU SPREMAJU NOVE SANKCIJE? Bajden traži da Rusiju ISKLJUČE iz jedne ključne organizacije

Čelnici NATO, G7 i EU zahtevaju od Rusije da prekine vojna dejstva u Ukrajini i najavljuju dalju izolaciju Moskve.

Pixabay/Kolaž

Na NATO samitu je odlučeno da se ojača istočno krilo Alijanse slanjem dodatnih trupa u Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku.

SAD su saopštile da uvode nove sankcije uperene na članove ruske Dume i kompanije koje su povezane sa odbrambenim sektorom te zemlje.

Iz Brisela upozoravaju da će odgovoriti ukoliko Rusija upotrebi hemijsko naoružanje, a predsednik SAD Džozef Bajden smatra da Rusiju treba isključiti i iz G20 najrazvijenijih zemalja sveta.

Predsednik SAD Džozef Bajden i lideri zemalja Evropske unije razgovarali su o spremnosti da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, saopštio je Evropski savet.

Zajedničkoj sednici Evropskog saveta prisustvovao je američki predsednik Bajden, a lideri su razgovarali o koordinisanom i jedinstvenom odgovoru Evropske unije i Sjedinjenih Država na “ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije u Ukrajini”, navedeno je u saopštenju.

Razmatrane su trenutne sankcije Rusiji i Belorusiji i načine da se zaustave pokušaji da se one izbegnu, a lideri su izrazili spremnost da preduzmu dodatne mere.

Bajden je sa evropskim kolegama razgovarao i o pružanju humanitarne pomoći državama u koje pristižu izbeglice iz ratom zahvaćene zemlje.

Razmatrali su i zajedničku saradnju EU i SAD u smanjenju zavisnosti od ruskih energenata.