SADA I ZVANIČNO: Katalonski parlament izglasao NEZAVISNOST od Španije!

Katalonija
Beta

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnot tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a među njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su pre izlaska ostavili na svojim mestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije građana koji su ranije najavili da će bojkotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi, stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije “Zajedno za DA” i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP.

U Madridu je u toku sednica gornjeg doma parlamenta, Senata, koji je premijer Španije Marijano Rahoj pozvao da odobri aktiviranje Člana 155 Ustava – specijalnih mera koje bi Vladi Španije omogućile preuzimanje nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona.

Rahoj je u Senatu izjavio da će prvi potez njegove Vlade biti smenjivanje predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona i njegovih ministara, ako Senat Parlamenta Španije odobri primenu specijalnih ustavnih ovlašćenja protiv vlasti tog španskog regiona.