SADA JE PRAVO VREME ZA TO! Dva laka načina kako da POBOLJŠATE SVOJ MALI BIZNIS

U trenutku kada je još uvek aktuelna pandemija korona virusa i kada postoje različita ograničenja u vezi sa poslovanjem pravnih subjekata, postavlja se pitanje šta bi trebalo učiniti, kako biti poslovni proces određene kompanije još bolje funkcionisao. Nema sumnje da će na taj način biti bolje svima u toj kompaniji, ali i njihovim poslovnim partnerima.

posao
Pixabay.com

S obzirom na to da nam se bliži Nova godina, to je možda i idealna prilika da i poslovnim partnerima i klijentima stavite do znanja da imate poštovanja prema njima i da cenite njihovu vernost, a što se najčešće, ali i najbolje u ovom periodu pokazuje kroz razne poslovne poklone.

Možete recimo dati da se izrade upaljači ili privesci, odnosno hemijske olovke ili USB flash memorije sa logom vaše kompanije i da to poklonite svojim klijentima. Ovo su sitnice koje deli većina kompanija, ali vi možete ići i dalje od toga i pokloniti neke vrednije ili personalizovane poklone.

Sem toga, ovi pokloni će, kao reklamni materijal za firme igrati značajnu ulogu i prilikom prezentovanja vašeg poslovanja na bilo kom mestu, tako da će sasvim sigurno uticati i na poboljšanje poslovnog imidža.

Korporativni pokloni

Kao jedan od načina da poslovnim partnerima jasno stavite do znanja da su vam vrlo bitan činilac za poslovanje vaše kompanije, na raspolaganju su vam poslovni pokloni različite vrste.

Uopšteno govoreći, bez obzira da li se odlučite za već gotove poslovne poklone, na koje ćete samo dodati logo vaše kompanije ili želite da vi lično kreirate neki za svog poslovnog partnera, morate najpre imati na umu da je vrlo važno i kojim povodom mu darujete bilo šta. Nemojte zaboraviti da ima ljudi, koji se mogu uvrediti ukoliko iz čista mira od vas dobiju neki poklon, pa je iz tog razloga vrlo važno da vodite računa i o tome kada, odnosno kojim povodom ćete da im ga predati.

Uzevši u obzir da nam se bliže novogodišnji praznici, imate idealnu priliku da reklamni materijal darujte trenutnim i potencijalnim klijentima, ali i da obradujete poslovne partnere.

Svakako je važno da ne preterujete kada su u pitanju poslovni pokloni, obratite pažnju da sve bude umereno i sa stilom.

Dakle, pored toga što je važno da poklon za poslovnog partnera sa kojim imate odličan odnos i koji želite da nastavite u budućnosti, bude pažljivo odabran, važno je i u kojoj situaciji mu ga predajete, pa je neophodno da i o tome isto tako vodite računa.

Klijenti su posebno važni

Naravno da su poslovni pokloni izuzetno značajni za budući poslovni odnos sa partnerima, ali je takođe bitno i da se vaši, naročito verni i dugogodišnji klijenti ne osete zapostavljenim.

Da li ćete im za novogodišnje praznike, recimo pokloniti reklamni materijal sa logom vaše kompanije u vidu kalendara ili možda rokovnika, nije naročito važno, već je važno da klijentima stavite do znanja da o njima razmišljate i da ste svesni koliko su važni za vaše poslovanje.

Nemojte sumnjati da će se o takvom postupku vaše kompanije pričati, tako da ćete sigurno uspeti čak i na taj način da kvalitet poslovanja poboljšate. A istovremeno ćete biti sasvim sigurni da vaši klijenata neće potražiti neku drugu firmu, prosto zato što na taj način oni shvataju da o njima brine vaša kompanija. Imajte to na umu kada budete izrađivali reklamni materijal, pa neka makar bude sitnica, ali je bitno da vaši klijenti, odnosno korisnici određene usluge ili kupci određenog proizvoda znaju da je vašoj kompaniji do njih stalo.