SAGA O BREGZITU SE NASTAVLJA: Zbog poraza Džonsona na glasanju ponovo NOVI DATUM izlaska Britanije

Britanski premijer Boris Džonson odlučio je da suspenduje razmatranje sporazuma o Bregzitu u Britanskom parlamentu.

bregzit
Pixabay.com

Džonson je to odlučio pošto je Parlament odbacio Vladin predlog rokovnika za debatu i dodao da se očekuje odluka EU o eventualnom novom odlaganju Bregzita, prenose agencije.

Vlada je sinoć u Parlamentu Velike Britanije izgubila na glasanju o rokovniku za debatu, zbog čega će Džonsonu biti gotovo nemoguće da izvede zemlju iz Evropske unije 31. oktobra, kako je obećao.

Za Džonsonov predlog rokovnika za debatu o Bregzitu glasalo je 308 poslanika, a protiv 322. Rokovnik je predviđao da donji dom britanskog parlamenta ima svega tri dana za debatu o zakonu o sprovodjenju sporazuma o Bregzitu koji je Džonson postigao s EU.

Ishod glasanja znači da poslanici žele više vremena za razmatranje kompleksnog zakonodavstva.

Britanski parlament je ranije sinoć izglasao u načelu zakon o sprovođenju sporazuma o Bregzitu, ali je preostajalo da ga poslanici razmotre još jednom, u pojedinostima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk savetuje se s liderima 27 članica EU o zahtevu za odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, izjavila je njegova predstavnica za štampu.

“Predsednik Evropskog saveta se konsultuje sa liderima EU o zahtevu koji je podnela Velika Britanija za produženje roka, da bi se njen izlazak iz EU odložio za 31. januar 2020. godine”, objavila je Mina Andrejeva na “Tviteru” posle odbijanja britanskih poslanika da ubrzaju razmatranje sporazuma o Bregzitu što je tražila Džonsonova vlada.