ŠAMARALA VOJNIKE: Uhapšena tinejdžerka iz Palestine koja je brutalno napala izraelske oružane snage (VIDEO)

vojnici
Print screen/You Tube

Izraelski vojnici uhapsili su rano jutros jednu mladu Palestinku, dan nakon što je video snimak na kome se vidi kako ona udara, šamara i šutira dvojicu izraelskih vojnika u selu na Zapadnoj obali postao viralan na društvenim vezama.

 

Palestinka je odvedena na ispitivanje, navela je policija.

Video je snimljen tokom demonstracija u selu u petak i na njemu se vidi da se vojnici uzdržavaju da reaguju na šamare, guranje i udarce Palestinke koja je, kako se veruje, pokušavala da izazove njihovu reakciju.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da se neće samo ta Palestinka, Ahed Tamimi, suočiti sa posledicama svojih akcija, već ni “njeni roditelji ni okolina neće izbeći ono što zaslužuju”, preneli su izraelski mediji.

Ministar je podržao vojnike koji nisu reagovali na provokaciju, ocenivši da su postupili u skladu sa naredbama.

On je rekao da su Izraelska odbrambene snage “najhumanije i drže se vrednosti koji nigde ne postoje”, a da ta humanost ne sme biti na račun zastrašivanja i snage.

Uhapšena Palestinka je kćerka jednog od najistaknutijih aktivista u selu Nabi Salih. On je jedan od organizatora demonstracija koje se održavaju svake nedelje.

Izraelski mediji navode da to nije prvi put da je Tamimi provocirala vojnike. Pre nekoliko godine ugrizla je vojnika koji je došao da uhapsi njenog brata.

Izraelska vojska podržava vojnike, ali bez obzira na to proverava da li su se s mladom devojkom mogli odnositi drugačije.

Otac uhapšene napisao je na Fejsbuk nalogu da su prilikom hapšenja vojnici odneli telefone, foto aparate, laptope i istukli mu ženu decu.

On je takođe rekao da se na snimku uzdržanost vojnika čini humanom ali da su prethodno bacali kanistre sa suzavcem na kuće i polupali prozore.