SAMO IZVOLITE: Sve što treba da znate o proceduri ulaska u Srbiju

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na koronavirus, niti dozvola komisije. Tu odluku usvojila je Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Horgoš - granični prelaz
Google Streetview Printscreen

Od danas, za ulazak u Srbiju, ni našim ni stranim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test, i nije obavezna samoizolacija od 14 dana.

Reporter RTS-a javlja da je na graničnom prelazu Horgoš veoma mali broj putnika na ulazu u zemlju, tek po koji automobil.

Procedura je takva da nema više posebnih odobrenja za ulazak. Sanitarni inspektor više ne ispisuje rešenja, već putnici kao i ranije dolaze do kućice za pasošku i carinsku kontrolu. Tu im se uručuje zdravstveno upozorenje u kome piše da ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženim od kovida 19 ili su bili u stranim bolnicama gde su bili u kontaktu sa zaraženima, da u narednih 14 dana smanje kontakte u domaćinstvima i na javnim mestima i da ako osete neki od simptoma se jave dežurnom epidemiologu.

Na upozorenju je i spisak zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Za sada ne mogu svi da uđu u Mađarsku, nema turističkih putovanja u tu državu, ona se pridržava onoga što je propisala EU.

Naši i mađarski građani koji žive do 50 kilometara od granice u pograničnom pojasu, mogu po sporazumu Vlade Srbije i Mađarske nesmetano da prelaze granicu.

Mađarska je obezbedila svakodnevi tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama. Svakog dana samo na prelazu Horgoš, odnosno Reske može se ući u Mađarsku za sve one koji su u tranzitu od 10 do 22 sata. Svi oni koji prolaze kroz tu državu moraju imati papire kojima dokazuju da rade u tim zemljama.

Juče je na kriznom štabu u Mađarskoj rečeno da će se Mađarska pridržavati onoga što bude zajednički stav EU oko otvaranja granica.

Izolacija svim ljudima koji su do sada ušli u našu zemlju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali negativan nalaz testa, od danas se prekida.

Testiranje na lični zahtev koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Republike Srbije, dok će za studente i maloletne osobe testiranje i dalje biti besplatno, navedeno je u saopštenju.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Od danas će biti uspostavljeni letovi sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”. Taj aerodrom nije radio od 18. marta.

Mađarska kompanija “Viz er” prvi let je planirala za Dortmund. Sa niškog aerodroma i “Er Srbija” i “Rajan er” uskoro planiraju obnavljanje letova.

“Er Srbija” je obnovila komercijalni putnički saobraćaj. Prvi putnici su otišli za Cirih i Frankfurt.

Tokom puta svi putnici sve vreme moraju da nose maske, a dobrodošla je i dodatna zaštitna oprema – viziri i rukavice.