SAMO JE OVO FALILO: Pored KORONE, zabeležen PRVI SLUČAJ bolesti koju niko nije video 20 GODINA

Nakon 20 godina u Peruu je otkriven prvi slučaj difterije. Vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi i spreči širenje zaraze.

Bolnica
Pixabay.com

Zamenik ministar zdravstva Perua Luis Suarez izjavio je da je sinoć petogodišnjoj devojčici iz Lime dijagnostikovana difterija, infektivno oboljenje disajnih puteva, preneo je Rojters.

Devojčica je u stabilnom opštem stanju, u bolnici je i pod nadzorom lekara, izjavio je Suarez.

Naveo je da je vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi difterije, intenzivira vakcinacija i spreči dalje širenje zaraze.

Međunarodne zdravstvene organizacije su upozorile da pandemija koronavirusa otežava rutinsko sprovođenje programa vakcinacije, naročito vakcinacije dece.

Difterija uglavnom pogađa grlo i gornje disajne puteve, uzrokujući nakupljanje mrtvog tkiva i otežano disanje.

Šire se fizičkim ili respiratornim kontaktom i ima period inkubacije od dva do pet dana. U težim slučajevima smrtnost “može premašiti 10 odsto”, rekao je Suarez.

Peru je jedna od najteže pogođenih zemalja epidemijom koronavirusa, sa 892 hiljade potvrđenih slučajeva i 34 hiljade preminuli pacijenata.loading...