“SAMO SMO BEŽALE PREMA MORU”: U požaru u Grčkoj umalo stradale ĆERKA I ŽENA SLAVNOG REDITELJA

Letnjikovac s privatnim arhivom grčkog filmskog reditelja Teodorosa Angelopulosa (1935-2012), izgoreo je u ponedeljak u velikom požaru u mesta Mati u okolini Atine, izjavila je njegova supruga.

Beta

Angelopulos, dobitnik Zlatne palme na Festivalu u Kanu 1995. godine za film “Večnost i jedan dan” voleo je da tu provodi leta sa suprugom i tri ćerke.

– Knjige mog supruga, kao i njegova prepiska s poznatim ličnostima i sve knjige na kojima su autori napisali posvetu, kao i tekstovi i pesme uništeno je u vatri – izjavila je Fivi Angelopulos za televiziju Star.

Ona je rekla da je to bio privatni arhiv reditelja, koji je imao i kancelariju u centru Atine.

Supruga reditelja je rekla da je zajedno s jednom ćerkom za vreme požara bila u panici kao i ostali i da su pobegle prema moru.

Reditelj (76) smatran vođom “novog grčke kinematografije” s brojnim priznanjima na festivalima širom sveta, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u januaru 2012. kada ga je udario jedan motociklista dok se vraćao sa snimanja svog poslednjeg filma “Drugo more”.

Njegovi najpoznatiji filmovi su “Predeli u magli”, “Pogled Odiseja”, “Plačući put”, “Prašina vremena” i “Nevidljivi put”.