Šapić: Novi Beograd bi bio kao Ženeva, da nam ne ostane tek toliko para da svakom građaninu kupimo čokoladu

Novi Beograd
Wikipedia.org

Predsednik Novog Beograda Aleksandar Šapić kaže je da Srbiji treba decentralizacija i da opštine imaju manja ovlašćenja nego mesne zajednice pre 30 godina.

 

Šapićeva grupa građana na lokalnim izborima osvojila je najviše glasova i Novi Beograd je jedna od tri beogradske opštine u kojima SNS nije pobedila. Druge dve su Vračar i Stari grad.

Novi Beograd privređuje najviše od svih opština, ali novac od poreza ide u gradsku i republičku kasu, rekao je agenciji Beta Šapić, koji je na čelu opštine Novi Beograd od 2012. godine.

“Kada bi ovde sve ostajalo, Novi Beograd bi bio kao Ženeva”, rekao je Šapić i ocenio da je zato neophodna decentralizacija za koju se zalaže svaka partija dok ne uđe u vlast.

Prema njegovim rečima, decentralizacija je osnov za ravnopravan, pravilan i dobar razvoj svakog grada, pa i opštine.

Šapić je izrazio zadovoljstvo rezultatom na izborima 24. aprila, na kojima je grupa građana koju je predvodio, osvojila 35,5 odsto glasova, smatrajući da su stanovnici Novog Beograda, kako je rekao, time dali prednost radu, redu, disciplini, pristojnosti i konkretnim rezultatima.

 

Foto: Twitter/Aleksandar Šapić 

“Budžet naše opštine je 0,9 odsto budžeta Grada Beograda. Kada odbijemo plate, struju, telefone, održavanje svih 17 mesnih zajednica, platimo sudske presude i dugovanja, ostaje nam – šalio sam se kada sam to računao – samo toliko da svakom građaninu kupimo jednu bolju čokoladu”, rekao je Šapić i objasnio da zato sredstva koja opština dobija, moraju biti maksimalno dobro iskorišćena i da se mora štedeti gde god je to moguće.

On je naveo da je njegova opština u protekle četiri godine imala mnogo humanitarnih akcija, besplatne programe, uredila parkove, sprovela projekte obezbeđivanja.

“Nismo uradili čudo, sve što smo uradili bile su obične stvari… Nismo uradili nijednu fascinantno veliku stvar, ali smo uradili mnogo, mnogo malih stvari koje su ljudi prepoznali i osetili”, rekao je Šapić.

On je kazao da više od toga ne može da učini jer mu zakon ne dozvoljava.

“Ne želim da dajem prazna obećanja. Investitore ne mogu da dovedem jer su Grad i Republika vlasnici svake parcele u opštini”, rekao je Šapić, dodavši da ga je po dolasku na čelo Novog Beograda najviše iznenadilo koliko suštinski ne može da utiče na krupnije stvari, pa ni na to kako će izgledati zgrada opštine.

“Tek kada sam ušao u sve ovo, video sam koliko su predsednici opština marginalne figure… Nemamo ingerencije da pravimo regulacione planove, strategiju razvoja, gradnje, sve to radi Grad Beograd”, naveo je Šapić.

Kako je rekao, izlaskom na izbore stvara se fiktivna slika da se nešto suštinski može promeniti, a sve je centralizovano, i, ako neko nema dobar kanal komunikacije na nivou opština-grad, ne može ništa da uradi.

“Gradske opštine danas imaju manja ovlašćenja nego mesne zajednice krajem 1980-ih. To je problem koji postoji od tada”, rekao je Šapić.