Šapić predstavio “Beograd plus”: SVE O NOVOM NAČINU PLAĆANJA PREVOZA koji startuje SUTRA

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, predstavlja nov sistem gradskog prevoza, kao i nov način naplate karata putem SMS poruka, koji startuje sutra.

Beoinfo

– Naplata karata će biti preko SMS poruka, a u skorijoj budućnosti i preko aplikacije – rekao je Šapić na pres konferenciji i dodao će i papirna karta moći da se kupi i na više prodajnih mesta.

Nov sistem startuje sutra, SMS broj 9011

Ovaj sistem će se zvati “Beograd plus”, a kako je rekao, taj sistem će već od sutra da startuje. Od sutra, građani će moći da šalju SMS sa tekstom karte na 9011.

Prema njegovim rečima, od sutra će biti postavljene table sa informacijama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama.

Šapić je kazao da će kompletan sistem praćenja javnog prevoza biti gotov u roku od mesec dana.

Ovo je novi cenovnik (FOTO)

Beoinfo

– Dobili smo odobreni broj na koji ce se slati SMS poruka, nakon toga su sprovedene aktivnosti za uvezivanje provajdera i operatera. Nakon toga je napravljen sistem za kupovinu u papirnoj formi, obavestićemo javnost na kojim prodajnim mestima će moći da kupe. Nakon toga smo poslali mejl o načinu kupovine karata, svim našim sadašnjim korisnicima – rekao je Šapić.

Vremenska karta, koja traje 90 minuta, plaćaće se SMS porukom.

Poruke se, u mrežama svih operatora, šalju na broj 9011, a sadržaj poruke zavisi od zone kojom se vozite:

U zoni A poruka se šalje sa tekstom A90, cena je 50 dinara.

U zoni B poruka se šalje sa tekstom B90, cena je 50 dinara.

U zoni C (A+B) poruka se šalje sa tekstom C90, cena je 100 dinara.

Nova sniženja karata, svi validatori će uskoro biti skinuti

Cena mesečne karte je za gradsku A zonu je snižena na 2.200 dinara, a za zonu C koja obuhvata i rubne opštine koštaće 3.300 dinara.

– Vraćamo sistem u ruke grada Beograda i Srbije. Svaki dinar ce završavati u rukama grada i moći ce istog momenta da bude iskrošićen u druge svrhe, da li za izgradnju vrtića, škola… Imaćemo potpunu kontrolu svih podataka – istakao je.

On je rekao i da će uskoro svi validatori biti skinuti.

Zamena godišnjih karata

Šapić je rekao i da će svi moći da zamene svoje stare godišnje karte.

– Svi koji imaju godišnje karte neka dođu u naše filijale i tamo će im biti data druga godišnja karta, da donesu dokaz o uplati. A oni koji imaju mesečnu, ona će važiti do kraja maja, a od juna će moći da uzmi novu – rekao je Šapić.

Mesečna karta važi do kraja meseca

On je istakao i da svako ko je kupio mesečnu kartu, njemu će važiti do kraja mesca, ne mora da je validira.

Ko je kupio dopunu, može da je zameni.

– Ništa neće propasti – istakao je Šapić.

Nema izbacivanja iz autobusa, niti neprijatnosti, za kontrolu zaduženi Beli

On je rekao da, što se kontrole tiče, nikakvih izbacivanja iz autobusa neće biti, niti bilo kakvih neprijatnosti kao do sada.

– Beli ce biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu, neće biti represivnih mera, izbacivanja… On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, imaćete rok da je platite – rekao je Šapić.

Karte za povlašćene kategorije

– Na prodajnim mestima građani će moći da kupe papirnu kartu i na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu i na tim mestima će donositi dokaze da pripadaju toj kategoriji. I u toku leta ćete moći da kupite papirnu verziju karte koju smo vam predstavili i praktično na svakom kiosku. Za starije od 65 godina smo spremili doživotnu karticu, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde ce stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu – rekao je on.