SAŠA JANKOVIĆ – “Izbori su manipulacija”: PSG predstavio ODGOVORE gradskih opština na pitanje o BROJU BIRAČA

Saša Janković
Beta / Milan Obradović

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković izjavio je danas da su izbori u Srbiji "potpuna manipulacija", a da se priča o vanrednim parlamentarnim izborima pokreće da bi se redovni izbori za Skupštinu Beograda stavili u drugi plan zbog toga što je Srpska napredna stranka svesna da u Beogradu nema većinu.

 

Tek je ova Vlada proslavila 100 dana vlasti. Parlamentarni izbori raspisuju se kada vlast nema većinu. last SNS koristi izbore, kao i sve drugo za manipulaciju – rekao je Janković i dodao da vlast SNS nije sposobna da se na “redovan, normalan i demokratski način” odnosi prema odgovornostima koje ima i da izbore neće dobiti ako se ne služi manipulacijama.

Janković je rekao da PSG poziva sve političke organizacije koje su spremne da sarađuju na osnovu 11 principa tog pokreta da se jave da pokrenu borbu za poštene izbore i razgovaraju o mogućim koalicijama.

Upitan o tome da li razgovara o beogradskim izborima sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Djilasom, Janković je rekao da razgovara s njim, i sa “svima drugima koji čine kredibilnu demokratsku opoziciju u Srbiji”.

Upitan kakav je njegov stav o saradnji sa pokretom Dosta je bilo, Janković je rekao da je PSG otvoren za saradnju sa DJB, na osnovu principa koje su ranije postavili.

Ovo nije pitanje ko bi s kim želeo, voleo, o je pitanje demokratske budućnosti Srbije –  rekao je Janković.

Na konferenciji PSG predstavljeni su odgovori koje su gradske opštine dostavile o broju novoprijavljenih građana koji imaju biračko pravo i rezultati na konkursu Beograda za sufinanasiranje medija.

Poverenik PSG za Beograd Božo Prelević rekao je da je pokret od svih opština u Beogradu tražio te podatke, da ih je opština Voždovac u odgovoru uputila na Jedinstveni birački spisak i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, da ih je Čukarica uputila na isto Ministarstvo, a Surčin naveo da nema obavezu da daje e podatke i da nema mogućnosti.

Očigledno je da se uskraćuju javnost i gradjani za osnovne informacije. Ta informacija je preduslov svih poštenih izbora – rekao je Prelević.

On je rekao da je fingiranje biračkog spiska krivično delo, ali da je Srbija zemlja “u kojoj je Kokeza smenio Muslina, a ne Muslin Kokezu”.

Mi ćemo pokušati da Kokeza ne smeni Muslina na sledećim izborima i sve ćemo uraditi da bolji pobede – rekao je Prelević i dodao da će PSG prikupljati dokaze manjkavost kretanja broja birača i da će ako to tako bude i na dan izbora podneti prijavu policiji.

Član Predsedništva PSG Srdjan Škoro govorio je o medijskom konkursu i naveo da su na njemu novac dobile firme čija delatnost prethodno nije bila proizvodnja medijskih saržaja ili su osnovane posle raspisivanja konkursa, kao i da iako je jedan od uslova konkursa bio da jedan medij može dobiti novac za jedan projekat Studio B dobio dva puta novac.

On je naveo da je preduzeće “Zofin” koje je dobilo četiri miliona dinara osnovano sedam dana od raspisivanja konkursa, a “Folim”, koje je dobilo pet miliona šest dana po raspisivanju konkursa, dok je “Video calibration” devet dana od raspisivanja konkursa promenilo delatnost, jer se ranije bavilo trgovinom mašinama i opremom.