SAT OTKUCAVA: Testirali ste se i PCR test je negativan? Evo KOLIKO VREMENA zapravo imate da pređete granicu

Gotovo svaki dan se desi da nekog državljanina Srbije vrate sa granice zbog nekog problema sa testom. Poznato je da ukoliko putujemo u zemlju koja je za prelazak granice kao uslov odredila posedovanje negativnog PCR testa, najčešće je potrebno da on ne bude stariji od 72 sata. Ipak, postoji nedoumica. Da li validan PCR test treba da bude negativan od trenutka testiranja ili od momenta izdavanja rezultata?

Pixabay.com

Dr Darija Kisić Tepavčević je navela da se na izdatim rezultatima testa navodi samo datum izdavanja, a ne datum uzimanja brisa, jer, kako kaže, nekada može da prođe duže vreme od uzimanja brisa do izdavanja rezultata, iako ističe da u poslednje vreme možete da dobijete rezultate u roku od 24 časa.

“Kad dođu rezultati iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, oni imaju oba datuma upravo da neko ne bi pravio oko toga probleme. To zavisi od zemlje u koju se ulazi, kako oni to sagledavaju”, izjavio je ranije dr Predrag Kon.

Hrvati i Crnogorci gledaju datum uzimanja brisa

Ukoliko idete u Hrvatsku, neophodno je da validan negativan PCR test bude ne stariji od 48 sata, uključujući vreme uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz. Za lica u tranzitu nije potreban test ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati. Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku, piše u saopštenju.

Od otvaranja granica sa Srbijom, u subotu 15. avgusta, u Crnu Goru je iz Srbije preko kopnenih graničnih prelaza ušlo ukupno 9.840 putnika.

Dr Vesna Milutinović, epidemiolog, za B92.net kaže da joj je kao epidemiologu validno da se računa od vremena testiranja, a ne od momenta izdavanja. Takođe, za B92.net iz Epidemiološke službe ”Tivat” kažu da ”PCR test je odraz nalaza u trenutku uzorkovanja. Može biti izdat i za više dana od uzorkovanja, tako da se uzima u obzir samo vreme kada je odrađen”.

Ulazak u Crnu Goru je moguć uz sledeće uslove:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru. Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

4. Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da napuste Crnu Goru. Dakle, od trenutka kada dobijete rezultate imate 72 sata da napustite zemlju.

U Zavodu za biocide možete da se testirate, na rezultatima koje oni izdaju stoje oba datuma. A slična je situacija i sa rezultatima testiranja koja se obavljaju u Domu zdravlja Palilula, piše Blic.

‘’Zabeležena su oba datuma’’, ali kako kaže direktor ove ustanove dr Aleksandar Stojanović, “Test važi od datuma kada je uzet bris”.

Ukoliko sačekate oko 36 sati na svoje rezultate, imaćete dovoljno vremena da izađete iz Srbije čak i ako idete u zemlju koja je dala kraći rok važenja testa.

Svakako je najbolje da se pre putovanja dobro informišete.loading...