Savremena Džeki Kenedi sa ne tako sjajnom prošlošću: Zašto je supruga kineskog predsednika popularnija od njega

Kineski predsednik
Rts/Printscreen

Iako je predsednik Kine Si Đinping jedan od najmoćnijih ljudi na planeti, s ništa manje pažnje ne prolazi ni njegova supruga Peng Ljuan, bivša pevačica narodne muzike i veliki pobornik mode.

 

Kažu da je ona nešto poput savremene Džeki Kenedi (kasnije Onazis), koja je u svojoj zemlji možda čak i popularnija od svog supruga. O njoj neretko pišu lajfstajl magazini u Kini i predstavljaju je kao veliku pop zvezdu.

 
Međutim, kako se spekuliše, njena prošlost i nije tako sjajna. Naime, ona je postala popularna nakon što je pevala serenade kineskim trupama, i to nakon što su “uspešno” ugušile prodemokratski protest na trgu Tjenanmen u Pekingu pre 26 godina. O tome, priča se, postoji i fotografija iz 1989. godine na kojoj se vidi kako je Peng pevala vojnicima nakon pokolja u kojem je ubijeno između 2.000 i 3.000 protestanata, većinom studenata.

Kako piše “Dejli bist”, uspon Peng Ljuan bio je brz. Ona se već sa 18 godina pridružila narodnooslobodilačkoj armiji Kine kao redovni vojnik, pre nego što se specijalizovala kao zabavljačica. Počela je redovno da se pojavljuje na televiziji, i do sredine devedesetih bila je opšte poznata.

Đinping je, tokom posete Velikoj Britaniji, kraljici Elizabeti II poklonio dva folk albuma svoje supruge.