Saznajte zašto bi SERIJA “PRIJATELJI” u današnje vreme bila APSOLUTNI PROMAŠAJ

Prijatelji
Youtube/screenshot

Serija "Prijatelji" jedan je od najpopularnijih sitkoma na planeti, koji je kroz svojih deset sezona (1994–2004) stekao brojne obožavaoce širom sveta. Serija je pobrala brojne nagrade, a njene uvek uspešne reprize dokaz su da je postala TV klasik. Međutim...

Nakon što je serija prestala da se emituje, iz godine u godinu društvo se znatno menjalo. Neke stvari kojima smo se smejali u devedesetim, danas bi “šokirale” ljude, a humor koji je bio korišćen u popularnoj seriji danas, zapravo, ne bi bio shvaćen.

 

Kako piše portal “Grunge”, ovo su samo neki od razloga zašto bi slavni “Prijatelji” u današnje vreme doživeli totalni neuspeh.

Samo belci

Osim što su svi glavni glumci bili belci, ostaje činjenica da je ogromna većina sporednih likova imala istu boju kože. Dve crnkinje imale su male uloge, ali obe su bile u vezi sa Džoijem i Rosom, što je dovelo do napetosti među prijateljima. Iako je mesto radnje Njujork, grad sa neverovatno raznolikim stanovništvom, glumci na malim ekranima nisu prikazivali tu stvarnost.

Predrasude

Rosova devojka Džuli, koja se pojavljuje u drugoj sezoni, bila je tamnoputa. Rejčel je nju stalno ismejavala i ponašala se prema Džuli kao da je prvi put “kročila” u Ameriku, a zapravo je ona odrasla u Njujorku. Istovremeno je Džoijeva porodica prikazana kao apsolutni stereotip italijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila ni reč na engleskom, bez obzira što je čitav svoj život provela u Njujorku.

Polne razlike

Džoi Tribijani je u seriji veliki zavodnik i to mu niko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć su često završavali izbacivanjem žene iz kreveta.

Razlike u godinama

Ponekad je bilo zabavno gledati Moniku sa starijim partnerima, ali kada je govorila da ima 22 godina kako bi otišla na sastanak sa studentom, priča je naglo postala znatno mračnija. Dok su ljubavnici ležali u krevetu, Monika se poverila i rekla da zapravo ima 26 godina. On joj je odgovorio da on ide u srednju školu. Zbog takvih odnosa su žene završavale u zatvoru, ali Monika je prošla nekažnjeno, a u seriji više nikad nije spomenuta ta njena veza.

 

Psihički problemi

Psihički problemi sa kojima se ljudi suočavaju ne bi nikad trebali da budu prikazani kao nešto što je smešno, zato što to zaista nisu stvari kojima se treba smejati. Međutim, prijatelji su se smejali i ljudima koji se leče od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoja osećanja, a Fibi je u jednom trenutku pričala i o “glasovima u glavi”.

 

Nasilje i maltretiranje

Fibi je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali i kao odana prijateljica. Međutim, tokom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rosa i u više navrata je pretila starijim gospođama.

 

Teška homofobija

S jedne strane “Prijatelji” su bili ispred svog vremena zato što su imali toliko homoseksualnih likova na ekranu. S druge strane, homoseksualci su često bili predmet ismejavanja, prenosi “Grunge”.