“SEĆAM SE SAMO EKSPLOZIJE I NIŠTA DALJE”: Prve ISPOVESTI rudara povređenih u nesreći

"Samo se sećam eksplozije i dalje ništa", bilo je prvo što je rekao jedan od rudara povređenih u ekspoloziji koja se dogodila jutros u aleksinačkom rudniku "Soko", gde je život izgubilo osam radnika, a povređeno je njih oko 20.

Hitna pomoć
Dnevno.rs

– Ništa nije slutilo da će ovako nešto da se dogodi. Samo se sećam eksplozije i dalje ništa. Odbacilo me je par metara ali ničeg se ne sećam – rekao je kratko radnik zbrinut u bolnici u Aleksincu.

Drugi rudar kaže za “Blic” da najviše metana u rudniku ima baš na proleće.

– Tuga, brate… Ranije, 1998. godine je poginulo 29 rudara, sad osam… Metana najviše ima u proleće, tad se nakupi u jami. Ja radim to 20 godina, ne plašim se, sačuvao me Bog. Silazim u jamu i ne razmišljam – kaže rudar čije su kolege jutros poginule u tragediji u rudniku.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić rekao je da je u toj ustanovi zbrinuto 18 povređenih rudara, od toga 15 sa lakim povredama.

– Dvojica su sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali i on je van životne opasnosti – navodi Vidić.

Na licu mesta je veliki broj ekipa, prema rečima doktora Opšte bolnice u Aleksinac Gorana Vidića četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Кnjaževca koje su uključene.

– Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac – rekao je direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodobljub Živadinović.