Sećate se devojčice sa NAJPOZNATIJE RATNE FOTOGRAFIJE iz Avganistana? Doživela je STRAŠNU SUDBINU

Devojčica iz Avganistana
Wikipedia/Emanuele

Pakistanske vlasti su prošle srede, objavile informaciiu da su uhapsili slavnu "ženu sa zelenim očima", koja je pre trideset godina postala simbol ratova na tlu Avganaistana.

 

Poznata fotografija danas četrdesetogodišnje Šarbat Gule našla se pre tačno tri decenije na naslovnoj strani Nacionalne geografije.

– Gula se nalazi u zatvoru u severozpadnom pakistanskom gradu Pešervaru – rekao je njen dever Šašad Kan, a piše britanski Metro.

Žena je uhapšena posle spektakularne jutarnje akcije pakistanske policije.

– Policija je ušla u njenu kuću, pokupila dokumenta, važne papire i 2 800 dolara – objašnjava Kan.

Pakistanske vlasti nisu bile dostupne za komentar Kanovih navoda.

Prema pisanja pakistanskog dnevnika “Zora”, Gula je uhapšena zbog falsifikovane lične karte, jer je jedino na taj način mogla da dobije prebivalište u ovoj zemlji. Ukoliko se dokažu ovi navodi, preti joj zatvorska kazna do 14 godina.

Gula je 1985. postala planetarno poznata osoba, nakon što je Nacionalna geografija na svojoj naslovnoj strani objavila fotografiju zelenooke tinejdžerke u izgnanstvu. Njen pogled je postao simbol surovosti rata i patnje.

Te 1985. godine, sovjetske snage su okupirale Avganistan, a invaziji se suprostavila vojska SAD i mudžahedinski borci. Nakon završetka rata, u zemlji jača islamski fundamentalizam sve do 2001. godine i akcije NATO. Tada je autor fotografije Stiv Mekjuri, zatražio da se devojčica koja mu je donela svetsku slavu, ponovo pronađe, kako  bi se saznalo da Gula sa svojom porodicom živi u Pakistanu.

Gulino hapšenje dolazi u trenutku kada se Pakistan suočava sa velikim pritiskom, zbog odluke vlade da prinudno vrati 2,5 miliona avganistanskih izbeglica. Bez obzira na intervenciju zapadnih snaga, prisustvo talibanskog pokreta u ovoj razorenoj zemlji i dalje postoji, a civili su izloženi njihovom teroru.

Kan zbog toga navodi da Gula nije izbeglica, već punopravna građanka Pakistana. Ona je do pre 5 godina bila u braku sa njegovim bratom koji je preminuo, ostavivši je sa petoro dece, piše britanski Metro.