SEĆATE SE LISTA “ŠARLI EBDO”? Bili su meta terorističkog napada, a sada ŠOKIRAJU NOVIM KARIKATURAMA (FOTO)

Načelnik Kopnene vojske Francuske Tijeri Birkar izrazio je danas "duboko ogorčenje" zbog toga što je pariski nedeljnik "Šarli ebdo" objavio satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju, u Africi, gde je u ponedeljak poginulo 13 francuskih vojnika.

Jwh at Wikipedia Luxembourg

Satirični nedeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je na svom onlajn izdanju crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska. Ti crteži nisu u štampanom izdanju lista koji izlazi sredom, samo u njegovoj internet verziji.

Na jednom crtežu je prikazan predsednik Emanuel Makron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: “Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih”.

“Duboko ogorčenje i nerazumevanje prema crtežu Šarli ebdoa”, naveo je na Tviteru general Tijeri Birkar i dodao da saoseća s porodicama poginulih vojnika.

Redakcija “Šarli ebdoa” nije za sada reagovala, a sama je bila meta terorističkog napada 7. januara 2015. godine. Tada je poginulo nekoliko karikaturista lista, među kojima Volinski i Kabi.

Poslednja pošta stradalim vojnicima u Maliju biće odata u ponedeljak u Parizu u prisustvu Makrona i predsednika Malija Ibrahima Bubakara Kejte. Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv džihadista.