Sećate se NENORMALNIH redova u kojima ste čekali nove pasoše i lične karte? Ovi su JOŠ GORI!

Gužva
Pixabay.com

I dalje gužva ispred filijala Zdravstvenog osiguranja zbog zamene starih isprava. U istom redu i građani koji predaju zahtev i oni koji podižu nove kartice

 

Čipovane elektronske zdravstvene knjižice trenutno ima trećina od ukupno 6,9 miliona osiguranika. Kako se bliži istek roka za zamenu, gužve ispred RFZO filijala u Beogradu sve su veće i uprkos tome što je na nekim mestima radno vreme produženo do 19.30.

Najkritičnije je u najbrojnijoj opštini, Novi Beograd, gde se u proseku čeka i do četiri sata.

 
U Maršala Tolbuhina, bivšoj Goce Delčeva u Novom Beogradu, u ponedeljak je red počinjao daleko ispred ispostave. Nervozni građani cupkali su i negodovali zbog izgubljenog vremena. Mnogima ni to što su prve “borbene” redove zauzeli još u cik zore nije pomoglo da prođu bez višesatnog čekanja.

– Ovde sam tri sata i odustala sam, jer vidim da danas neću stići. Nikog nema da vam objasni kako funkcioniše zamena. Treba da otvore više šaltera, jer je ovo nepodnošljivo. Moj stric, koji je invalid, zvao je da pita da li ima prednost. Rekli su mu da mora da čeka kao i svi drugi. Ovo je nečuveno – kaže Nada Sajić, penzionerka.

Četvoročasovnog druženja sa sugrađanima ispred Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nisu bili pošteđeni ni oni koji su došli samo da overe knjižicu ili da podignu novu karticu. Red je isti za sve, iako je, kako kažu izrevoltirani građani, za preuzimanje nove kartice potrebno mnogo manje vremena.

– Od devet sati ujutru sam u redu, a sad je 12.30. Bila sam na ivici da odustanem, ali evo ušla sam u četvrti sat čekanja. Znam da me i sutraisto čeka, pa moram da izdržim. Još ranije sam podnela zahtev i nije u redu da svi budemo u istom sosu. Jednom sam već izgubila dan čekajući u redu, a umesto da sad postoji šalter isključivo za podizanje, moram ponovo da čekam – kaže Mirjana J.

Iako na obaveštenju koje je istaknuto na oglasnoj tabli stoji da će u intervalu produženog radnog vremena moći da se preda zahtev za novu i overi knjižica, neki sugrađani koje su “Novosti” zatekle na šalteru, bili su vraćeni iz popodnevne smene.

– Došla sa u petak da overim novu knjižicu, jer sam tako pročitala. Izašla sam ranije s posla, a posle sat vremena čekanja rekli su mi da po podne nije moguće overiti legitimaciju, jer im sistem ne radi. I sad ponovo iz početka  – revoltirana je Dejana Petrović.

Ispostava RFZO za Zvezdarce i Vračarce nalazi se na istom mestu, ali razloga za utrkivanje nije bilo, jer su za predaju dokumenata formirane dve odvojene kolone. A i palilulski penzioneri dobili su poseban šalter, što je olakšalo proceduru i smanjilo gužvu u filijali na toj opštini.

– Čeka se od pola sata do sat, tako da nije strašno kao prethodnih dana, jer su razdvojili prijavnice. Samo kad bi razdvojili za podizanje i predaju, i sebi i nama bi olakšali posao – objašnjava Velibor S. sa Karaburme.

U NOVEMBRU I ELEKTRONSKA PRIJAVA

Građani koji nisu podneli zahtev za izradu nove zdravstvene legitimacije, uskoro će to moći da učine i putem portala e-Uprava.

– Više nema potrebe da čekaju za prijavu zamene na šalterima jer će u najkraćem roku ovu uslugu moći da zatraže od države od kuće. Najkasnije od sredine novembra, moći će to da urade i putem nacionalnog portala e-Uprava – navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.