SEĆATE SE SNOUDENA? Pobegao je u Rusiju, ali Amerika sada ima DRUGI NAČIN da mu doskoči

Sjedinjene Države tužile su uzbunjivača Edvarda Snoudena, koji je objavom tajnih dokumenata razotkrio 2013. godine masovno američko prisluškivanje komunikacija širom sveta, i traže zaplenu svih prihoda od prodaje njegove knjige objavljene danas.

Beta

Američko ministarstvo pravde danas je objavilo da je pokrenuta tužba.

Po njihovom saopštenju Snouden je objavio knjigu, a da je pre toga nije podneo na pregled, čime je prekršio sporazume potpisane sa Nacionalnom bezbednosnom agencijom (NSA) i Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA).

Američka vlada navela je da će tražiti da dobije sve prihode od knjige. Ministarstvo pravde je navelo da neće pokušati da ograniči objavu ili distribuciju knjige.

Memoari “Permanent Record” Edvarda Snoudena, kojeg neki smatraju uzbunjivačem herojem dok ga vlada SAD optužuje za izdaju, objavljeni su danas. U njima se daje iscrpan izveštaj o tome kako je došlo do toga da on otkrije detalje o tome kako je vlada masovno sakupljala podatke sa telefona i aktivnosti na internetu gradjana u ime nacionalne bezbednosti.

Snouden je pobegao u Rusiju nakon što je razotkrio masovno prisluškivanje u SAD.

Zbog otkrivanja tajnih podataka Snoudena je administracija prethodnog predsednika SAD Baraka Obame proglasila izdajnikom i optužila ga za kršenje zakona o špijunaži, oduzevši mu pasoš, čime je praktično zarobljen u Moskvi, gde od tada živi.loading...