SEDNICA KRIZNOG ŠTABA ZAKAZANA ZA SUTRA: Poznate nove mere oko kojih će se raspravljati

Pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba najavljuje se nekoliko mogućnosti.

printscreen/youtube.com/KTV Televizija

Sednica Kriznog štaba najavljena je za sutra u 16 časova. Na ovom sastanku razgovaraće se o omikron soju korona virusa i merama koje će važiti za predstojeće praznike, prenosi “Mondo”.

Kako kažu iz Kriznog štaba, pojedini članovi zalažu se za uvođenje kovid propusnica koje bi trajale 24 sata i koje bi važile od 31. decembra do 8. januara. Drugi smatraju da je dovoljno da se kovid propusnice uvedu od 16 ili 18 časova tokom istog perioda.

Ipak, veliko je pitanje da li će mere tokom novogodišnjeg praznika uopšte biti pooštrene, s obzirom da bi to doneloštetu po ekonomiju Srbije, kažu iz Kriznog štaba.

NENADOKNADIVA ŠTETA UGOSTITELJIMA?

Prema rečima pojedinih članova Kriznog štaba, zalaganje za propusnice koje bi važile 24 sata je opravdano, kako bi se sprečilo širenje novog omikon soja virusa.

Međutim, ne postoji jedinstven stav po pitanju propusnica koje bi važile 24 sata. Mnogi smatraju da bi takva odluka stvorila nenadoknadivu štetu ugostiteljima, kao i da bi sprovođenje kontrole tokom 24 sata bilo gotovo nemoguće. Drugi ipak misle da je potrebno probati i uvesti takvu meru, koja bi makar u određenoj meri smanjila broj ljudi na proslavama, a samim tim i širenje virusa- kažu iz Kriznog štaba.

Kompromis bi bio da se širenje virusa tokom praznika uspori tako što bi kovid propusnice važile od 16 ili do 18 časova u svim kafićima, restoranima i hotelima.

– Takva mogućnost postoji i mogla bi da poboljša stanje. Ako takva mera bude uvedena, najverovatnije će ostati da važi i nakon praznika. Ipak, mnogi iz Kriznog štaba se protive donošenju odluke tokom sutrašnjeg dana i smatraju da je bolje sačekati da prođu praznici, pa nakon toga uvoditi nove mere – prenosi Mondo.

TIODOROVIĆ TRAŽI PROPUSNICE 24 H.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da ćemo zbog omikron soja u kratkom periodu imati veliki udar na bolnice. On je dodao da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

Ukazuje da postojeće mere – nošenje maske, rastojanje – nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu. Tiodorović takođe preporučuje da sve osobe koje budu u zatvorenom prostoru ali i na trgovima, koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva.

PLATNENE MASKE VIŠE NISU DOVOLJNE?

Svetski stručnjaci upozoravaju da platnene zaštitne maske koje mnogi nose nisu dovoljna zaštita od novog soja korone.

– Platnene maske su malo više od ukrasa za lice. Nema mesta za njih u kontekstu omikron soja”, rekla je za CNN doktorka i medicinska analitičarka dr Lijana Ven. -To naučnici i predstavnici javnog zdravlja govore već mesecima. – dodala je dr Ven.

Ona smatra da svi treba da nose troslojne hirurške maske – Možete da stavite preko toga platnenu masku, ali nemojte da nosite samo platnenu- savetuje dr Ven.